Verkoop Pepergasthuis in impasse; vastgoedbelegger wil van koop afzien

Het Pepergasthuis. Foto: DvhN

Vastgoedbelegger Jan Berry Drenth is niet meer van plan het Pepergasthuis te kopen van Lefier. Toch lijkt de verkoop van het hofje niet van de baan.

,,Het is nog niet zo dat de verkoop van het Pepergasthuis definitief niet doorgaat”, zegt wethouder Roeland van der Schaaf. ,,We hebben bij de Autoriteit Wonen om uitstel van de hoorzitting gevraagd, omdat de koper bij ons heeft aangegeven dat hij van de koop af wil. Hij wil met ons in gesprek om een andere oplossing te zoeken.”

Aanvankelijk zou vandaag een hoorzitting zijn bij de landelijke Autoriteit Wonen over de verkoop van het 600 jaar oude Pepergasthuis. Vanwege de gesprekken is die hoorzitting verplaatst naar 9 december.

Komen tot een oplossing

Een van de uitkomsten die uit de gesprekken kan komen, is volgens Van der Schaaf dat de verkoop niet doorgaat. ,,Maar het is ook mogelijk dat er een andere koper komt of dat we tot een andere oplossing komen”, vertelt de wethouder.

,,Ik ben de koper erg erkentelijk dat hij zich bij ons heeft gemeld. We gaan het gesprek aan en doen ons best om tot een oplossing te komen. Ik hoop dat Lefier ook mee wil werken”, aldus de wethouder.

Lefier is niet blij

Of dat gaat lukken, is de vraag. ,,Wij vinden het niet fijn dat de hoorzitting is verplaatst”, zegt Margriet Drijver, bestuurder bij Lefier.

,,Er ligt een getekende koopovereenkomst. Als de koper daar vanaf wil, moet hij daar een flinke schadeloosstelling voor betalen. De koper heeft aan ons nog helemaal niet verteld dat hij van de koop af wil”, aldus Drijver.

Monumentenfonds geen optie

Mocht Drenth inderdaad afhaken, dan komt het Groninger monumentenfonds niet in aanmerking als koper, vertelt Drijver. ,,Er staan twee andere geïnteresseerden klaar die het Pepergasthuis willen kopen”, vertelt Drijver.

,,Het past niet in de procedure als het monumentenfonds dan alsnog wil aanhaken. Die kans hebben ze eerder gehad”, aldus de bestuurder. Volgens haar heeft het monumentenfonds daarnaast het geld niet om het Pepergasthuis te kopen.

‘Gasthuis is van iedereen’

Bram de Vink, beheerder van het Pepergasthuis: ,,Ik was vanmiddag eerst heel blij dat Drenth van de koop af wil zien. Maar nu ik hoor dat er andere kopers klaarstaan, is die blijheid weer wat getemperd”, vertelt De Vink.

,,Als Lefier straks het Pepergasthuis toch wil verkopen aan een andere commerciële jongen, gaan we ons daartegen verzetten. Dit historische gasthuis is van iedereen”, aldus De Vink.

Uiterlijk 24 december duidelijkheid

De hoorzitting van de Autoriteit Wonen is verplaatst naar 9 december, maar de datum waarop de commissie uitspraak doet blijft uiterlijk 24 december. Dan wordt definitief duidelijk of het Pepergasthuis verkocht mag worden aan welke geïnteresseerde dan ook. Jan Berry Drenth verblijft in het buitenland en kon niet reageren op vragen van deze krant.

menu