In memoriam: Bob Dam was verliefd op de Stad, op koffie, op het leven

Bob Dam in zijn koffie- en theehandel aan de Zwanestraat, in 2000. Foto: Marcel Jurian de Jong

Bob Dam, de grondlegger van de koffie- en theehandel Simon Levelt in Groningen, is overleden. Hij leed aan kanker en werd 64 jaar oud.

Bob Dam was een rasechte Stadjer. Hij werd er geboren, groeide er op, volgde er de Middelbare Detailhandelschool en draaide er op jonge leeftijd al plaatjes, als discjockey. De muziek speelde een belangrijke rol in zijn leven en was ook heel lang zijn broodwinning. Hij had namelijk vele jaren een muziekwinkel, eerst aan de Nieuwe en later aan de Oude Ebbingestraat. Singles, lp’s en cd’s gingen daar over de toonbank.

Een belangrijk breukvlak in zijn leven kwam aan het eind van de vorige eeuw. Koffieleut als hij was, las hij een artikel over een koffiehandelaar. Hij zocht die man op en kwam zo in contact met de bekende koffie- en theehandel Simon Levelt. Die werd in 1826 in Amsterdam opgericht maar heeft nu Haarlem als hoofdkwartier.

Eigen winkel aan de Zwanestraat

Dat contact leidde er toe dat hij en zijn vrouw Heleen in 1997 als franchiser een eigen koffie- en theehandel Simon Levelt openden, aan de Zwanestraat. Hij gaf de Stadjers zo niet alleen een winkel maar ook die heerlijke geur van koffie die vanuit zijn zaak door de straat zweefde.

Hij genoot van zijn leven als koffie- en theehandelaar, van zijn leven als duurzaam ondernemer. Want hij wilde wel dat zijn koffie op een sociale en milieubewuste manier tot stand kwam. Hij reisde daartoe zelfs naar koffieplantages in Mexico om daar met eigen ogen te zien hoe de mensen daar werkten.

Jobstijding

In 2012 kreeg hij een Jobstijding. Hij bleek longkanker te hebben. Wat volgde, waren jaren met behandelingen, met hoop en vrees. Jaren ook waarin hij wel zoveel mogelijk, levensgenieter als hij was, het contact met mensen bleef zoeken en zijn kleine momenten van geluk opsnoof.

Bob Dam had dat o zo graag nog veel langer willen blijven doen maar uiteindelijk verloor hij van de kanker. Zondag is hij in besloten kring gecremeerd. In de stad waar hij zoveel van hield.

menu