Verloedering huurhuizen in gaswinningsgebied Groningen dreigt

De huurprijzen in Drenthe stijgen het langzaamst. Foto: DVHN

De sociale huurwoningen in het gaswinningsgebied dreigen te verloederen. Vanwege de versterkingsoperatie staakten corporaties in 2015 het onderhoud. Dat begint zich nu te wreken.

Niemand weet wanneer welk huis aan de beurt is voor versterking. Maar veel van de 52.000 sociale huurwoningen in het gaswinningsgebied hebben versterking nodig, denkt Jan Postema van het samenwerkingsverband van corporaties.

En dus is het zonde om geld te steken in huizen die toch moeten worden verbouwd of gesloopt, aldus corporaties. „Toen bleek hoe omvangrijk de versterkingsoperatie zou worden, hebben we het onderhoud van onze huizen uitgesteld”, zegt bestuurder Rinze Kramer van woningcorporatie Wierden en Borgen. „We willen ons geld niet weggooien”, vult directeur Gerke Brouwer van Woongroep Marenland aan.

Alders: Maak realistische planning

De corporaties komen in de problemen doordat de versterking steeds vertraging oploopt en het onderhoud niet meer wachten kan. „We hebben het werk on hold gezet in de gedachte dat we vanaf 2017 meters konden maken met versterken”, zegt Kramer.

De realiteit is anders: een eerste proef is door gebrek aan inspectie- en rekencapaciteit nog maar deels uitgevoerd. Ook is het onduidelijk hoe sterk de huizen moeten worden.

De corporaties roepen Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), op snel een realistische planning te maken zodat ze beter kunnen inschatten bij welke huizen ze wel het noodzakelijke onderhoud moeten plegen.

Versterking opnieuw vertraagd

Die duidelijkheid komt er voorlopig niet. De NCG kondigde eind vorige week aan dat de versterking opnieuw vertraging heeft opgelopen. „Bij twijfel kunnen woningcorporaties hun onderhoudswerkzaamheden gewoon uitvoeren”, schrijft de NCG. „Ze kunnen ervan uitgaan dat ze na de versterking een woning van dezelfde kwaliteit terugkrijgen.”

Die uitleg is onzin, zegt directeur Lex de Boer van Lefier. „Onderhoud voegt geen waarde toe. Als ik een huis voor tweeduizend euro laat schilderen, wordt het echt niet meer waard. En dat geld is dan wel weg.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen