Verloskundige berispt na dood zwangere vrouw

Een verloskundige uit Groningen is door het medisch tuchtcollege berispt wegens niet ingrijpen bij een zwangere vrouw met het HELLP-syndroom. De vrouw en haar ongeboren kind kwamen te overlijden.

De verloskundige werd op 22 juni 2014 naar een zieke hoogzwangere vrouw in de Star Numanstraat in Groningen geroepen. De vrouw was ziek geworden nadat zij met een vriendin bij een Thais restaurant had gegeten. Daarom werd gedacht aan een onschuldige voedselvergiftiging en werd verder geen actie ondernomen.

De volgende ochtend leefden de vrouw en haar ongeboren dochtertje niet meer. De partner werd verdacht van moord. De familieleden van de vrouw wezen op de mogelijkheid dat hier sprake was van het HELLP-syndroom. Het syndroom kwam namelijk meer in die familie voor. Het OM stopte de strafzaak tegen de partner, hij werd ontslagen van alle rechtsvervolging.

Vermoeden

De ouders en zussen van de overleden vrouw verweten de verloskundige dat zij onvoldoende heeft ondernomen om de mogelijkheid van dit syndroom uit te sluiten. Zij stapten naar de tuchtrechter. De verloskundige zei voor het tuchtcollege dat zij die avond in 2014 inderdaad het vermoeden had dat de vrouw leed aan deze zwangerschapscomplicatie. De zieke vrouw vertoonde symptomen die pasten bij dit syndroom. De verloskundige sprak die avond haar vermoeden niet uit tegenover de aanstaande ouders en ondernam niets. Het medisch tuchtcollege verwijt de vrouw dat zij de patiënte niet naar het ziekenhuis heeft gestuurd en deze vermoedens niet met het echtpaar heeft besproken.

Beroepsgeheim?

Nadien heeft de verloskundige haar medeleven niet betuigd aan de nabestaanden. Dit was haar afgeraden, omdat zij als verloskundige zich moet houden aan haar beroepsgeheim. Het was passender geweest dat zij dit wel had gedaan, meende de tuchtrechter. Een beroepsgeheim is bedoeld om de patiënt en niet de beroepskracht te beschermen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.