Verloskundige voor tuchtrechter om overlijden zwangere vrouw

De ouders en zussen van de hoogzwangere vrouw die in juni 2014 in haar woning aan de Star Numanstraat in Groningen overleed, hebben een verloskundige voor het Medisch Tuchtcollege gedaagd.

De zaak werd dinsdagmiddag behandeld. De familie verwijt de verloskundige dat zij de vrouw niet heeft doorgestuurd naar het ziekenhuis. De vrouw lag zondagavond 22 juni ziek in bed, nadat ze met een vriendin bij een Thais restaurant had gegeten. De verloskundige constateerde dat zij leed aan een onschuldige voedselvergiftiging en ondernam verder geen actie.

HELLP-syndroom

De volgende ochtend bleken de vrouw en haar ongeboren dochtertje niet meer te leven. Haar partner werd aanvankelijk verdacht van moord, maar familieleden wezen op de mogelijkheid dat de vrouw leed aan het HELLP-syndroom, een relatief zeldzame zwangerschapscomplicatie. Het syndroom kwam in haar familie vaker voor. Het OM gaf daarom uiteindelijk toe de man onterecht te hebben vervolgd.

Deskundigen bevestigden na onderzoek dat het zeer aannemelijk is dat de vrouw aan HELLP is overleden. De familie verwijt de verloskundige dat zij onvoldoende heeft gedaan om deze mogelijkheid uit te sluiten.

Eer en geweten

Zelf zegt zij naar eer en geweten te hebben gehandeld. Ze interpreteerde de symptomen die de vrouw had op dat moment niet als zorgwekkend. ,,Haar handelen mag niet in het licht van de verschrikkelijke afloop worden beoordeeld", benadrukte haar advocaat.

Het Medisch Tuchtcollege doet over zes weken uitspraak of de verloskundige onprofessioneel heeft gehandeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen