Vermeende overvaller zwijgt en grijnst (bijna)

,,Ik zie u af en toe een grijns onderdrukken. Vindt u het niet ernstig?’’ Maar de rechter kreeg geen antwoord van de vermeende overvaller.

De 31-jarige man die wordt verdacht van gewapende overvallen op drie supermarkten en een cafetaria in Stad hoorde de strafeis – zes jaar cel – stoïcijns aan.

Aldi

Werknemers van de zaken werden bedreigd met een vuurwapen of een mes. Een van hen kreeg de loop van een pistool op z’n hoofd gericht. Het OM eiste zes jaar cel.

In februari vorig jaar was cafetaria Alfa de klos, in december een Jumbo. De AH to go op het Hoofdstation werd 18 januari overvallen en twee dagen later was het raak bij een Aldi. Deze laatste actie mislukte. Een medewerker drukte op de alarmknop waarop de overvaller, steeds met een bivakmuts op, vluchtte. Even later werd hij opgepakt met een plastic tas met de kleding die voldeed aan het signalement.

Opsporing Verzocht

De moeder en de zus van de verdachte kenden niet alleen de kledingstukken, ze herkenden ook hun zoon/broer op camerabeelden gemaakt bij de winkels. In afgeluisterde gesprekken met zijn moeder in het huis van bewaring vertelde de verdachte over de overvallen.

En uit getapte gesprekken tussen zijn ouders wordt ook veel duidelijk. Bijvoorbeeld dat zoonlief wel door heeft wie het had geflikt een anonieme tip te doen na een tv-uitzending van Opsporing Verzocht over de overval op de cafetaria. Dankzij meerdere bellers kon hij ook aan die zaak worden gelinkt. De man is ook herkend bij de aankoop van onder andere telefoons die hij betaalde met gestolen VVV-bonnen.

‘Kale afstraffing’

,,Dit moet toch allemaal confronterend voor u zijn’’, probeerde de rechter het nog eens. Maar de verdachte bleef zich beroepen op zijn zwijgrecht. Tot ergernis van de officier van justitie. ,,Uw houding en de feiten rechtvaardigen een kale afstraffing.’’

Advocaat Fred Kappelhof vond de bewijzen te mager, de strafeis veel te zwaar en vroeg de rechter vooral ook rekening te houden met de lastige situatie van zijn cliënt. De man is in een paar jaar tijd in de schulden geraakt en zaak, huis en vriendin verloren.

Uitspraak over twee weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.