Verontwaardiging: Belastingdienst op de stoep bij uitkering voor bevingsschade

Vergoeding gekregen voor aanpak van bevingsschade? Dan kan dat gevolgen hebben voor de toeslagen die je krijgt van de Belastingdienst. ,,Absurd'', zegt Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP).

 ,,Mensen zitten jaren in de ellende, krijgen vaak niet eens genoeg uitgekeerd en dan volgt nog een rekening van de Belastingdienst ook.'' Beckerman stelt samen met PvdA-kamerlid Henk Nijboer kamervragen over de kwestie.

De Belastingdienst meldt dat de schadevergoeding mogelijk bij het toestingsinkomen opgeteld wordt. Daardoor kan een grens overgegaan worden kan het gebeuren dat iemand zorgtoeslag of kindgebonden budget misloopt.

Geld niet direct gebruikt

Het gaat om geld dat in 2018 is uitgekeerd en op 1 januari 2019 nog op de rekening staat. Een situatie die vaak voorkomt, volgens Beckerman. ,,Stel: je krijgt in september een schade-vergoeding. Dan kan het heel goed zijn dat je die op 1 januari nog niet hebt besteed. We weten allemaal hoe langzaam het gaat met schadeherstel.''

In 2019 zou iemand het uitgekeerde bedrag gewoon moeten betalen aan bijvoorbeeld de aannemer. Maar intussen is diegene al wel gekort op de toeslagen.

'Shell kreeg deal: gewone Nederlander niet'

Beckerman vindt dat er rekening gehouden moet worden met de Groningers. ,,Pas werd bekend dat de dader, Shell, een deal maakte en 7 miljard minder aan belasting hoeft te betalen. Doe dan ook maar een deal voor de gewone Nederlander.''

Sandra Beckerman in de Tweede Kamer. Foto: ANP

Al eerder was bekend dat de uitkering voor schadeherstel bij het vermogen opgeteld wordt. Het gaat dan om het spaargeld dat iemand bezit. In dit geval gaat het om het toestingsinkomen en is de grens lager. ,,Je gaat er dus ook sneller overheen en het kan dan zo zijn dat mensen moeten kiezen tussen geld voor zorg, hun kind of schadeherstel.''

Murw gebeukt

Beckerman spreekt veel mensen die in de ellende zitten door de aarbevingen. Ze zegt te horen dat het geld dat ze krijgen vaak niet toereikend is om de schade aan te pakken.

,,Maar ze nemen het dan toch maar, omdat ze murw gebeukt zijn. Ze geloven niet meer dat het goed komt, willen er vanaf zijn en gaan dan soms akkoord met een kwart van het bedrag dat herstel werkelijk kost. Dan is het ongelooflijk dat ze vervolgens ook nog eens gekort worden.''

Debat

Donderdag is er in de Tweede Kamer een debat over gaswinning. Het gaat dan over de gaswet. Een week later, op 3 juli is er weer een vergadering over de aardbevingen. Dan komt onder meer het schadeherstel aan bod. ,,We gaan ons best doen om te zorgen dat dit dan aan de orde komt.''

De kamervragen die Beckerman en Nijboer stellen aan de minister

  1. Bent u met ons van mening dat het ontvangen van schadeloosstelling voor schade door gaswinning geen invloed mag hebben op de te ontvangen zorgtoeslag en kindgebonden budget? Graag een toelichting.
  2. Bent u met ons van mening dat gedupeerden met gaswinningsschade hierdoor dubbel getroffen worden; eerst door schade en vervolgens doordat ze minder toeslagen ontvangen?
  3. Kunt u aangeven hoe groot de financiële gevolgen voor gedupeerden kunnen zijn?
  4. Klopt het dat de uitkering van schadeloosstelling aan gedupeerden ook van invloed kan zijn op het recht op en de hoogte van uitkeringen (zoals bijstand en IAOZ) van deze gedupeerden? Graag een toelichting welke invloed schadeloosstelling op verschillende uitkeringen kan hebben. 
  5. De Belastingdienst biedt de mogelijkheid om 'bijzonder vermogen' niet te laten meetellen voor de zorgtoeslag of kindgebondenbudget; kunt u ervoor zorgen dat schadeloosstelling voor gaswinningsschade, net als dat kan voor een PGB, aangemerkt wordt als bijzonder vermogen?
  6. Bent u met ons van mening dat het niet is uit te leggen dat de dader (Shell) een deal heeft gesloten met de belastingdienst en daardoor minder (dividend)belasting hoefde te betalen en de slachtoffers nu door diezelfde belastingdienst worden aangeslagen?
  7. Bent u met ons van mening dat de gedupeerden met schade door gaswinning eveneens recht hebben op een belastingdeal en er niet op achteruit mogen gaan doordat ze schadeloosstelling hebben ontvangen?
  8. Kunt u deze vragen voor dinsdag 3 juli beantwoorden? 
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.