Verontwaardiging over declaraties onderwijsbestuurder

,,Het had soberder gekund.” Zo reageert de Raad van Toezicht van Onderwijsgroep Noord op de declaraties van voormalig bestuurder Roel Schilt.

Roel Schilt, van 2003 tot en met 2014 voorzitter van het College van Bestuur, gaf in 2013 en 2014 onder meer 20.000 euro uit aan diners, overnachtingen en lunches. Daarnaast kreeg de bestuurder bij zijn vertrek 75.000 euro ontslagvergoeding en kostte zijn afscheidsreceptie 21.000 euro.

Dat blijkt uit cijfers van RTL Nieuws dat onderzoek deed naar de persoonlijke declaraties van onderwijsbestuurders. Het plaatste alle bonnetjes op internet. De meeste mbo- en hbo-bestuurders declareren sober, aldus de onderzoekers. Maar de bestuurder van Onderwijsgroep Noord (OGN), waar Terra, RSG De Borgen en Dollard College onder vallen, is een uitzondering.

'Exorbitant'

Een deel van het personeel is verontwaardigd over de uitgaven van Schilt. Zij vinden 20.000 euro – circa 500 euro per week – exorbitant en niet passen bij iemand die werkt voor de publieke sector. Het geld had naar het onderwijs gemoeten.

De Raad van Toezicht neemt het echter op voor Schilt, die eind 2014 afscheid nam. ,,Hij werkte zich een slag in de rondte voor de scholen’’, zegt Elly Pastoor voorzitter van de Raad. ,,Hij reisde stad en land af. Wie die bonnetjes ziet, denkt dat hij dat in zijn eentje consumeerde en gebruikte, maar dat is niet zo. Hij betaalde ook voor de uitgenodigde partij.’’

Schilt zat in tal van (landelijke) commissies en overlegorganen, en had een groot netwerk. ,,Hij was de baas van een enorme organisatie met 1400 medewerkers en een omzet van meer dan 100 miljoen euro. Hij deed alles voor de school. Bij zijn afscheid was Martiniplaza in Groningen bomvol.’’ Toch is 20.000 euro veel geld, erkent ze. ,,Het was niet super sober, maar wel doelmatig.’’

'Welverdiend'

Roel Schilt vindt niet dat hij buitensporig declareerde. ,,Ik was soms maar twee dagen per week op kantoor en de rest op pad. Ik deed dat in het belang van de organisatie’’, reageert hij. ,,Ik verdiende het voor de scholen niet aan de vergadertafel, maar buiten de deur.’’

Sinds 2015 wordt OGN minder centraal aangestuurd en liggen de verantwoordelijkheden lager in de organisatie. Declaraties als deze kunnen daarom niet meer voorkomen, zegt Pastoor.

Onderwijsgroep Noord bestaat uit Terra (met locaties in Emmen, Eelde, Assen, Meppel, Groningen, Oldekerk, Winschoten, Wolvega), RSG De Borgen (Leek, Roden, Grootegast) en Dollard College (Winschoten, Bellingwedde, Pekela, Woldendorp).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.