Verpleegkunde studeren in Groningen? Hanzehogeschool houdt stug vast aan numerus fixus

Overal in het land laten hogescholen de numerus fixus los bij de opleiding Verpleegkunde. De Hanzehogeschool Groningen houdt stug vast aan de studentenstop.

Er is een schrijnend tekort aan verpleegkundigen in Nederland. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er tot 2025 125 duizend extra verpleegkundigen nodig. Voor het collegejaar 2019-2020 laten bijna alle hbo-opleidingen Verpleegkunde daarom hun numerus fixus los. De Hanzehogeschool doet dat niet.

Numerus fixus

De numerus fixus houdt in dat een opleiding een vast aantal studenten toelaat. De Hanze selecteert leerlingen bijvoorbeeld op basis van toelatingsgesprekken. Zonder numerus fixus kan iedereen zich aanmelden, waardoor meer mensen verpleegkunde kunnen studeren.

„We zijn een beetje eigenwijs’, zegt voorzitter Henk Pijlman van het College van Bestuur. „Je kunt de sluizen wel openzetten, maar wat hebben we daar aan? Er zijn niet meer stageplekken.” Zonder stageplek kunnen studenten niet afstuderen. „Het gaat er niet om hoeveel studenten je binnenlaat. Het gaat erom hoeveel studenten er uitstromen.”

Gemotiveerde studenten

De hbo-v in Groningen is met 2100 studenten de grootste van Nederland. Sinds de invoering van de numerus fixus is het uitvalpercentage gedaald van 27 procent in 2012, naar 8 procent in 2017.

Dit komt volgens Pijlman door de selectieprocedure. Alleen de echt gemotiveerde studenten komen op de opleiding terecht.

Stageplekken

De Hanze wil wel meer studenten toelaten. Maar alleen als het aantal stageplekken meegroeit. Samen met het UMCG en andere regionale zorginstellingen kijkt de hogeschool nu naar de mogelijkheid om het aantal stageplekken te verruimen.

Voor het schooljaar 2019-2020 wordt onderzocht of er 50 extra plekken bij kunnen komen. Bij het UMCG groeit het aantal stageplekken volgens woordvoerder Janneke Kruse dit jaar met 20 procent en daarna met 10 procent per jaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.