Verpleger ontslagen en voor tuchtrechter om doos eieren en kop soep

Een verpleegkundige van Lentis is ontslagen omdat hij een laptop in de buurt van een patiënt had achtergelaten en te vriendschappelijk omging met een patiënt.

Zo had hij enkele dozen eieren aangenomen en een kop soep meegegeten.

De Groningse ggz-instelling Lentis heeft de psychiatrisch verpleegkundige na een dienstverband van dertig jaar ontslagen en vervolgens ook nog voor het medisch tuchtcollege gedaagd omdat hij ‘ernstig grensoverschrijdend gedrag’ zou hebben vertoond.

Twee meldingen

Tegen de verpleegkundige zijn twee concrete meldingen van patiënten gedaan. Zo had hij een tas met een laptop erin bij een patiënt achtergelaten. ,,Dat was een fout maar de laptop was beveiligd, je komt er alleen in met een wachtwoord en door in te bellen’’, verdedigde de man zich. ,,En er zaten geen dossiers in de tas.’’ De andere melding ging over te vriendschappelijke omgang met een echtpaar, waarvan hij de vrouw behandelde als patiënt.

Volgens Lentis was er bovendien sprake van een ‘patroon van onzorgvuldig handelen waardoor patiënten zich onprettig voelden’. Dat laatste was gebaseerd op meldingen van collega’s van de man en andere patiënten, maar bleek telkens te gaan om dingen die ze ‘van horen zeggen’ hadden. Er lagen ook twee klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die waren alleen onderzocht en bleken niet te bewijzen en zijn daarmee volgens het tuchtcollege niet relevant. Maar Lentis noemde het wel in de klacht. ,,Er is een sfeer om mij heen gecreëerd waardoor cliënten en collega’s allerlei negatieve dingen over mij tegen elkaar zijn gaan vertellen’’, zei de verpleger.

Huisvriend

De meest duidelijke klacht ging over het echtpaar, woonachtig op een boerderij. De verpleger moest er langere tijd regelmatig langs om met de vrouw te spreken over haar psychische klachten. ,,Zijzelf noemden mij een huisvriend maar dat hield ik af’’, zei hij. Wel had hij een paar keer eieren aangenomen en omdat hij rond het middaguur de afspraak had een kop soep gegeten in plaats van koffie. ,,,Dat had ik niet moeten doen.’’

Hij had ook nog bemiddeld bij een partij hout. ,,De man moest af van een paar stronken hout en zat ermee dat hij het naar de afvalstation moest brengen. Ik wist een collega die er wel belang bij had en heb ze met elkaar in contact gebracht. Ook dat had ik bij nader inzien niet moeten doen’’, verklaarde hij.

Depressief

De verpleegkundige zegt dat hij zijn best heeft gedaan de kritiek op zijn gedrag bespreekbaar te maken in supervisie-gesprekken. Daar kwam alleen weinig van terecht. Hij raakte ernstig depressief door de ontslagzaak en belandde daardoor kort in het ziekenhuis.

Bestuurder Corstiaan Bruinsma van Lentis zegt dat zijn organisatie de laatste jaren scherper is geworden op schendingen van de professionaliteit en grensoverschrijdend gedrag. ,,Dat hebben we in teams bespreekbaar gemaakt en daardoor komen er wellicht meer meldingen los.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.