Verse groente voor Groningse Voedselbanken komt uit Opende

Vanuit voedseltuin Tuuntje in Opende (gemeente Grootegast) worden alle negen voedselbanken in de provincie Groningen iedere week van verse groente voorzien.

Drijvende kracht achter Tuuntje in Opende is ondernemer Appie Wijma (53) die al vijfendertig jaar actief is als kweker van vaste planten. ,,De kassentunnels waarin ik mijn planten kweek, staan een deel van het jaar leeg. Een paar geleden heb ik Voedselbank Westerkwartier aangeboden om hier groente te telen voor al haar klanten.’’

Voedselbank Westerkwartier onderhoudt nauwe contacten met de Voedselbank in de stad Groningen. Het bestuur van die organisatie liep al langer rond met het idee ergens een voedseltuin te beginnen om via eigen teelt klanten aan verse groente te helpen. De Voedselbank in de stad fungeert als distributiepunt voor de acht andere Voedselbanken in de provincie Groningen.

Zo kwam het dat Tuuntje in Opende nu produceert voor alle inwoners van de provincie die van zo weinig geld moeten rondkomen dat ze iedere week zijn aangewezen op de Voedselbank.

Ongeveer 35 vrijwilligers

Bij zo’n 2300 gezinnen, wonend in alle hoeken van de provincie, komt wekelijks verse groente op tafel die in Tuuntje in het Fries-Groningse grensdorp is geteeld. Wijma geeft in zijn bedrijf leiding aan rond de 35 vrijwilligers in totaal die wegens bijvoorbeeld een arbeidshandicap niet in aanmerking komen voor een reguliere baan. Zelf treedt Wijma op als begeleider van zijn medewerkers. Voor achttien uur in de week betalen de vier gemeenten in het Westerkwartier – Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn – hem hiervoor.

De werkzaamheden op Het Tuuntje gaan ook in de weekeinden door. ,,Ik word voor achttien uur betaald, maar in de praktijk ben ik wekelijks zeventig tot tachtig uren voor Tuuntje in de weer’’, zegt Wijma.

In de kassen en op de grond telen hij en zijn medewerkers uiteenlopende soorten groente, zoals sla, andijvie, koolraap, wortels, komkommer en tomaten. Kortgeleden kreeg hij een extra hectare grond tot zijn beschikking. ,,In het voorjaar hebben we op dit perceel vroege aardappelen geplant. Na de oogst van de aardappelen gaan we hier tuinbonen planten.’’

Donaties en giften

Wijma geeft wekelijk rond de 100 euro uit aan plantgoed. Dat geld komt uit donaties en giften die Tuuntje ontvangt van onder meer vrouwenorganisaties en kerken, maar ook van particulieren met een warm hart voor de minima. ,,Als een plaatselijke afdeling van Passage een verloting houdt, gaat de opbrengst vaak naar ons.’’

Gisteren bereikten Wijma en zijn medewerkers een mijlpaal. Zijn leverden het 500ste krat met verse groente van dit jaar af aan de chauffeur van een vrachtwagen van de Voedselbank. Volgens Wijma werd deze mijlpaal vorig jaar pas eind juli bereikt. ,,Ik denk dat we dit jaar in totaal op meer dan duizend groentekratten uitkomen.’’ Op uitnodiging hielp de Marumer burgemeester Henk Kosmeijer bij het inladen van de groente een handje mee.

Van de droogte van de laatste tijd zegt Wijma niet al te veel last te ondervinden. ,,We moeten hooguit wat meer beregenen dan normaal.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.