Versneld contact met politie via app

De politie stuurde KEI-lopers vorige week veiligheidsmeldingen via Whatsapp. De appgroep StudentAlert werd getest als nieuw communicatiekanaal.

Studenten konden zich aanmelden door een bericht naar het Whatsappnummer van de politie te sturen. Als lid van de groep ontvingen ze meldingen van de politie, konden ze daarop reageren en konden ze zelf meldingen aan de politie sturen.

„Jongeren bellen nauwelijks meer”, zegt Petra Koops van ’t Jagt. Als studentencontactfunctionaris, beter bekend als studentenagent, was zij een van de twee verantwoordelijken voor de communicatie met studenten in de WhatsApp-groep StudentAlert.

„Ze communiceren steeds meer met berichten via gesloten kanalen zoals WhatsApp of Facebook Messenger. Daarom is het interessant om te zien of die kanalen ook sneller contact met ons opleveren”, voegt Koops van ’t Jagt toe.

Het gesloten karakter houdt in dat berichten van studenten alleen door de politie gelezen kunnen worden. Andersom worden door de politie uitgestuurde mededelingen door alle leden van de groep ontvangen.

In totaal meldden zestig studenten zich aan om de groep te testen. Hoewel de proef nog geëvalueerd moet worden, is de studentenagente positief over de eerste resultaten. „Het was maar een week, maar de jongeren die we erover spraken reageerden enthousiast. In de praktijk gaven ze ons een aantal verdachte situaties door, waar wij of collega’s vervolgens op afgingen”, legt Koops van ’t Jagt uit.

Vanuit de politie werden dagelijks vooral algemene waarschuwingen gestuurd. „Bijvoorbeeld toen we van de meldkamer hoorden dat er veel fietsen gestolen werden. Dat stuurden we door in de groep met de tip om fietsen met een dubbel slot vast te zetten.”

Alle deelnemers ontvangen vandaag een bericht met de link naar een evaluatie-enquête. Leden worden daarna automatisch afgemeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.