Versterking 64 huizen Opwierde staat weer op de rol

Na een bouwstop van drie maanden hebben Woongroep Marenland, Centrum Veilig Wonen (CVW) en Friso BV besloten verder te gaan met de versterking van de woningen in Opwierde Zuid in Appingedam.

Het gaat om een pilot van 64 woningen dat ernstige vertraging heeft opgelopen. De pilot zou rondom deze tijd afgerond moeten zijn. Wanneer dat nu het geval zal zijn is niet bekend. Evenmin wie opdraait voor de extra kosten van de vertraging. ,,Hiervoor moeten we eerst de balans opmaken”, aldus Bert Vos van het CVW.

Mankementen en planningsfouten

Na de oplevering van de eerste acht woningen in september regende het klachten over mankementen, planningsfouten, het niet nakomen van afspraken en slechte communicatie. Bovendien werd getwijfeld over de veiligheid van de constructie die alleen voorzag in versterking van de buitenmuren.

De bewoners van de eerste vier blokken krijgen een financiële compensatie voor de ellende die ze hebben geleden. Om wat voor bedrag het gaat wil de woningcorporatie niet kwijt.

Naar verwachting beginnen in januari de voorbereidende werkzaamheden. Er wordt gekoerst op hervatting van de werkzaamheden in het tweede kwartaal van 2018. Duidelijkheid is daar echter nog niet over. Er moeten voldoende wisselwoningen zijn en er moet overlegd worden met de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) over het gelijktijdig uitvoeren van twee bouwstromen.

Valse start

,,We vinden het heel vervelend hoe de zaken zijn gelopen”, zegt Gerke Brouwer, directeur van Marenland.

,,Hier is sprake geweest van een hele valse start. We zijn ons ervan bewust wat voor impact dit op onze bewoners heeft. Sommige moeten extra verhuizen, anderen zitten al tijden tussen de verhuisdozen. Daarnaast worden ze geplaagd door onzekerheid. We hebben voor een financiële compensatie gekozen die daar bij past.”

Na de blamage in september werd de bouwfirma opgedragen een verbeterplan op te stellen. Aan de hand daarvan is besloten alsnog verder te gaan met het aardbevingsbestendig maken van de woningen.

Bij de evaluatie was ook de Huurdersvereniging de Maren betrokken. ,,We hebben het hele traject vanaf het begin meegemaakt”, aldus voorzitter Martin Franken. ,,Het plan dat nu voorligt kunnen we achterstaan.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.