Versterkingsadviezen van 1588 zwakke en onveilige huizen Groningen toch vrijgegeven

De Nationaal Coördinator Groningen geeft de versterkingsadviezen vrij van 1588 huizen die minister Wiebes nog eens kritisch tegen het licht wil houden.

Het gaat om woningen van particulieren en woningcorporaties in Delfzijl, Appingedam, Overschild en Ten Boer. Uit inspecties is gebleken dat de huizen volgens de huidige veiligheidsnormen te zwak en onveilig zijn.

Opgeschort

Onlangs schortte minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat de aanpak van deze woningen op. Hij sluit niet uit dat het met de versterking wel een tandje minder kan als de gaswinning versneld wordt afgebouwd.

Eigenaren van de 1588 woningen reageerden verontwaardigd. Zij vinden dat ze recht hebben op de versterkingsadviezen die klaar lagen maar niet mochten worden verstrekt.

Overleg met het Rijk

In overleg met het Rijk is besloten de dossiers alsnog af te geven als hierom wordt gevraagd.

Van die mogelijkheid hebben veertig particuliere huiseigenaren en drie woningcorporaties gebruik gemaakt. Bij twee corporaties gaat het om de versterkingsadviezen van 640 woningen. Om ook de adviezen aan de derde corporatie te kunnen geven, moet deze met een adressenlijst op de proppen komen.

Brief

De verwachting is dat meer gedupeerden zich bij de NCG melden. Ze ontvangen een brief waarin wordt uitgelegd dat de minister voor de zomer duidelijk maakt of de versterking doorgaat. Wiebes laat momenteel het KNMI, het Staatstoezicht op de Mijnen, TNO en NEN onderzoeken of de situatie in Groningen veiliger wordt. De Mijnraad zal deze onderzoeken analyseren en advies uitbrengen aan de minister.

Voorbereiding rechtszaak

De woningcorporaties die 1100 van de 1588 huizen bezitten, willen dat Wiebes zich houdt aan de afspraak. Die luidt dat een woning met een versterkingsadvies op basis van de geldende veiligheidsnorm wordt aangepakt. Wiebes heeft die afspraak opgezegd. De corporaties bereiden een rechtszaak voor om de versterking af te dwingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.