Versterkingsbuurt Hamplaats in Ten Boer in april alsnog op orde

De nieuwe woningen aan de Hamplaats zijn klaar, maar de omgeving moet nog volledig op orde worden gebracht. Foto: Stadspartij Groningen.

Het gaat nog tot half april duren voordat versterkingsbuurt de Hamplaats in Ten Boer helemaal op orde is. De gemeente Groningen en de aannemer doen er alles aan om de omgeving van de nieuwe woningen die er zijn verrezen, zo snel mogelijk af te werken.

Dat zegde wethouder Roeland van der Schaaf woensdag toe op kritische vragen van van SP, CDA, Christenunie, VVD en de Stadspartij. Die gemeenteraadsfracties trokken aan de bel na klachten van de eerste bewoners die na de sloop en nieuwbouw van de 24 woningen in de buurt in februarin hun nieuwe huis hebben betrokken.

Voor bewoners voelt het als terugkeer naar een bouwput

Voor de bewoners voelt dat alsof ze zijn teruggekeerd in een bouwput. Aan de omgeving van de nieuwe huizen is nog niks gebeurd. Door de zware regen van januari is het veranderd in een onbegaanbare modderpoel. Doordat de vergoeding van de gemeente voor hun tijdelijke wisselwoning is opgehouden, zagen bewoners zich gedwongen toch al in te huizen.

De komende weken wordt alsnog werk gemaakt van de herinrichting van de openbare ruimte rond de nieuwbouw. Er komen nieuwe paden, het openbaar groen wordt vernieuwd, nieuwe verlichting aangelegd en de gemeente graaft ‘wadi’s’ voor de ontwatering van de buurt. Ook krijgen alle woningen een terras. Ondertussen wordt de Hamplaats met stalen rijplaten zo goed mogelijk begaanbaar gemaakt.

Extra geld voor langer verblijf in wisselwoning

Eerder dan half april lukt het niet om alles klaar te krijgen, zegt Van der Schaaf. Hij benadrukt dat de gemeente 1,7 miljoen extra heeft vrijgemaakt om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen ondanks vertraging bij de oplevering. Daarmee kunnen bewoners nog drie weken in hun tijdelijke woonruimte blijven terwijl hun woning werd afgewerkt, een week langer dan gepland.

Dat bleek echter niet voor iedereen toereikend, erkent de wethouder. Sommige bewoners hebben zelf de afwerking ter hand genomen en dat kan volgens hem langer duren dan de drie weken die de gemeente ervoor rekent om de huizen volledig in te richten met keuken, badkamer en vloerbedekking.

‘Buitengewoon vervelend, maar niet iedereen is ontevreden’

,,Zó lang wachten en dan nog terugkeren naar een half afgebouwd huis: wij kunnen ons heel goed voorstellen dat dat buitengewoon vervelend is’’, erkent Van der Schaaf. Hij bestrijdt echter dat de gemeente de bewoners achterlaat in een zootje. ,,Dat is echt onzin.’’ Niet iedereen is ongelukkig na de rentree aan de Hamplaats. ,,Er zijn bewoners kritisch maar er zijn ook bewoners buitengewoon tevreden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen