Vertraging dreigt voor gezondheidscentrum Delfzijl

De realisatie van het nieuwe Gezondheidscentrum in Delfzijl kampt met vertraging. De opening moet laat mogelijk op zich wachten tot augustus.

De Stichting Eerstelijns Diagnostiek Nederland (SEDN), initiatiefnemer van het project, kijkt deze week met de bouwers of de achterstand is in te lopen die de afgelopen maanden is ontstaan bij de verbouwing van het voormalige postkantoor in het centrum van Delfzijl.

Volgens planning zou het Gezondheidscentrum open gaan als het Delfzicht-ziekenhuis per 1 juli definitief de poorten sluit en de patiënten van Delfzijl en Winschoten (Lucasziekenhuis) verkassen naar het nieuwe Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda.

Over bouwvak getild?

Dat plan dreigt nu in de knel te komen. Door de vertraging die de bouw inmiddels heeft opgelopen, moet de oplevering mogelijk over de bouwvak (tot 24 augustus) worden heen getild.

SEDN-directeur Everhard Telkamp durft niet te zeggen of de planning nog kan worden gehaald. ,,Alles wat ik daarover nu zeg, is een gok die volgende week weer kan worden achterhaald. Onze streefdatum blijft eind juni, maar of dat lukt is afhankelijk van heel veel partijen.’’

Gebrek aan materiaal houdt bouw op

Een schreeuwend gebrek aan bouwmateriaal speelt de aannemer volgens Telkamp parten. Nu de bouw in Nederland hard aantrekt, zijn veel spullen moeilijk leverbaar zodat werk soms worden uitgesteld. Zo is het wachten nu op houtskeletdelen die tussen de staalconstructies in het pand moeten komen.

,,De leveranciers kunnen momenteel niet tegen de vraag op produceren’’, stelt de SEDN-directeur. ,,Onze hoop is nu gericht op de connecties van de aannemer. Hopelijk kunnen we het daar nog mee redden. Aan de andere kant: sommige Aan de andere kant: sommige dingen blijken ook ineens weer sneller te kunnen. Door daar slim mee te schuiven, kunnen we vertraging aan de ene kant mogelijk op ander vlak nog wat inlopen.’’

Ook OZG vestigt zich in nieuw centrum

De 2,5 miljoen vergende verbouwing begon in december. Het pand biedt straks onderdak aan onder meer huisartsen, fysiotherapeuten, apothekers en onderzoeksfaciliteiten van SEDN zelf. Dat runt al vergelijkbare medische diagnosecentra in onder meer Groningen.

Ook het Ommelander Ziekenhuis huurt straks ruimte in het oude postkantoor voor de meest bezochte specialismen van het Delfzicht. Inwoners van de Eemsregio hoeven daardoor niet per se naar Scheemda voor dagbehandeling of nazorg na operaties op het gebied van onder meer cardiologie, longgeneeskunde en orthopedie en chirurgie.

Meer auto’s: extra parkeerruimte

Om het extra autoverkeer naar het nieuwe gezondheidscentrum aan het Plein Molenberg in goede banen te leiden, neemt de gemeente Delfzijl parkeermaatregelen. Het plein zelf krijgt er vijftien plekken bij en wordt straks helemaal aangewezen als ‘blauwe’ parkeerschijfzone. Dat geldt ook voor het aangrenzende Commandementsplein. Op werkdagen maximaal 2 uur mag worden geparkeerd. Langparkeerders kunnen terecht op dertig nieuwe plaatsen op de Damsterkade.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.