Vertrouwelijk rapport: Duizenden huizen in het aardbevingsgebied moeten snel onder de loep

Een bouwvakker aan de slag in Opwierde Zuid, Appingedam bij versterking van huizen. Foto: DvhN

Voor zeven gemeenten in het aardbevingsgebied in Groningen moeten zo snel mogelijk plannen worden gemaakt om duizenden huizen te inspecteren.

Dat blijkt uit het nog vertrouwelijke plan van aanpak van de Nationaal Coördinator Groningen dat donderdag wordt gepresenteerd.

Het plan is een opsomming van grote aantallen huizen die geïnspecteerd moeten worden. Na die opname wordt met behulp van de nieuwste rekenregels voor het aardbevingsbestendig maken van woningen bepaald welke panden grondig doorgerekend moeten worden met het oog op daadwerkelijke versterking.

Verhoogd risico

In totaal gaat het om 11.671 panden (15.634 adressen). Niet al die huizen moeten straks worden versterkt: de risico’s verschillen. 1478 panden hebben echter een verhoogd risico, volgens de NCG en moeten met voorrang worden bekeken. Die staan in de gemeente Appingedam (682), Delfzijl (285), Groningen (48, inclusief Ten Boer), de komende gemeente Het Hogeland (8), Loppersum (230), Midden-Groningen 223 en Oldambt (2).

Door geharrewar over modellen is nog steeds onduidelijk of alle panden die aangepakt moeten worden bekend zijn. Daardoor is er bij veel bewoners ook grote verwarring. Een deel van de huizen is overigens al wel opgenomen in een lopend versterkingsprogramma.

Fondsen

Per huis dat wordt versterkt is 7000 euro beschikbaar voor verduurzamingsmaatregelen. Dat houdt niet over, vindt de regio. Voor het levensloop bestendig maken van huizen zijn echter nog geen fondsen.

Bij de versterking is een grote rol weggelegd voor gemeenten en lokale stuurgroepen. Gemeenten moeten zorgen dat er zo weinig mogelijk overlast is. ,,Een straat moet niet eerst worden geblokkeerd door de aanpak van een deel van de woningen en dan een jaar later weer door de aanpak van een ander deel van de woningen in die straat’’, aldus de NCG.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen