Minister Sander Dekker heeft nog altijd alle vertrouwen in directeur Laurens Huizenga van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Ter Apel.

De corona-uitbraak in die bajes heeft dat vertrouwen niet geschonden, zo meldt een woordvoerder van de voor Rechtsbescherming verantwoordelijke minister.

Wel is Huizenga na de uitbraak ‘om meer scherpte’ gevraagd waar het gaat om het aantal deelnemers aan groepsactiviteiten in de bajes. De interne richtlijnen voor gevangenissen schrijven een maximale groepsgrootte van dertig mensen voor. Voor de corona-uitbraak werd daaraan in Ter Apel niet steeds voldaan, zo heeft Dekker schriftelijk laten weten aan de Tweede Kamer, na vragen van oppositiepartij SP.

In de PI in Ter Apel zitten meer dan 400 Vreemdelingen in Strafrecht (VRIS’ers). Illegale vreemdelingen die zijn veroordeeld voor een delict. Begin dit jaar bleken 137 van hen besmet te zijn met het coronavirus. Vakbond FNV trok bij het ministerie aan de bel, stelde dat coronaregels in de PI niet goed zouden zijn nageleefd en eiste een onderzoek. In de Tweede Kamer stelde de SP dus vragen, niet alleen over Ter Apel maar ook over de corona-bestrijding in alle gevangenissen.

RIVM-richtlijnen

Minister Dekker stelt in zijn beantwoording dat het vanaf het begin van de crisis de ‘prioriteit van de PI Ter Apel’ is geweest om het virus buiten de deur te houden, onder meer door het naleven van de RIVM-richtlijnen, maar dus ook dat de groepsgrootte-regels niet steeds goed werden nageleefd. Hij schrijft dat dat laatste inmiddels wel strak gebeurt. En de hele kwestie heeft, zo zegt zijn woordvoerder, geen afbreuk gedaan aan het vertrouwen dat de directeur geniet.

Huizenga benadrukt dat hij altijd de gezondheid en veiligheid van gedetineerden en medewerkers voor ogen heeft. ,,Het buitenhouden van het virus is lang goed gelukt, maar op punten had het scherper gekund. Op het moment dat het helaas misging, was er meteen sprake van een forse uitbraak. We hebben toen fors ingegrepen met een quarantaine voor de hele inrichting. Gelukkig is niemand ernstig ziek geworden.’’

Momenteel wordt in de PI gewerkt met een aangepast dagprogramma en blijven afdelingen strikt van elkaar gescheiden. Ook is op dit moment geen gevangene volgens Huizenga besmet. Over besmettingen onder het personeel worden geen mededelingen gedaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus