Vertrouwen in gemeenteraad Groningen houdt niet over

Het vertrouwen in de gemeenteraad van Groningen onder Stadjers houdt niet over. Dat blijkt uit de dit voorjaar gehouden enquête ‘Stad en Raad’.

Meer dan 3400 mensen deden mee aan het onderzoek. Bijna 1100 respondenten gaven aan geen vertrouwen te hebben in de besluiten van de gemeenteraad. Een geringer aantal mensen, 1055, gaf aan juist wel vertrouwen te hebben. Zeshonderd mensen konden op deze vraag geen antwoord geven. Jongeren onder de 35 jaar blijken meer vertrouwen in de gemeenterad te hebben dan oudere Stadjers.

De stellingen ‘Ik voel mij gehoord door de gemeenteraad’ en ‘Raadsleden zijn voldoende zichtbaar bij wat er in mijn wijk gebeurt’ zijn het minst positief beoordeeld.

De enquête is gehouden om een beeld te krijgen van wat de Stadjers van de gemeentepolitiek vinden. De inwoners willen dat er ene steviger band tussen raad en stad komt door referenda te houden. Ook zouden raadsleden vaker hun gezicht moeten laten zien bij wijkbijeenkomsten.

Ondanks het gebrek aan vertrouwen in de politiek geeft bijna 70 procent van de respondenten aan enige interesse in de stadse politiek te hebben. Hoe jonger, hoe minder interesse. Hete hangijzers als het Forum, de Zuidelijke Ringweg, de kabelbaan, de Grote Markt en de binnenstad worden het vaakst genoemd.

De enquête pakt goed uit voor SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk, GroenLinks-fractievoorzitter Benni Leemhuis, SP’er Rosita van Gijlswijk, ChristenUnie-fractievoorzitter Inge Jongman en VVD-fractievoorzitter Sabine Koebrugge. Zij worden het vaakst genoemd als bekende raadsleden.

De raad bespreekt de onderzoeksresultaten na de zomer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.