Vertrouwen in politiek nul komma nul: vandaag debat in Tweede Kamer over aardbevingen (+video)

Verslaggever Johan de Veer legt onder meer uit wat een spoeddebat precies is en hoeveel zin het heeft.

De aardbeving met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter bij Zeerijp een week geleden heeft veel losgemaakt.

In Groningen renden mensen voor het eerst hun huis uit. De angst is voelbaar. Minister Eric Wiebes zegt dat er heel snel afspraken moeten worden gemaakt over een nieuw schadeprotocol. Voor de versterking zijn miljarden nodig. Ook dat moet in Den Haag worden geregeld.

Is een spoeddebat belangrijk?

Het is altijd de eerste reflex van de Kamer als er iets ernstigs is gebeurd. Politici kunnen dan hun verontwaardiging tonen en de minister vragen snel in actie te komen. In dit geval staat er aardig wat druk op de ketel. Seismologen weten het even niet meer. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft zelfs code rood afgegeven. Kamerleden zullen hun afschuw uitspreken over de situatie, maar Groningen moet niet de illusie hebben dat er boter bij de vis wordt geleverd.

Waarom niet?

Omdat het om veel geld gaat en de onderhandelingen nog in volle gang zijn. NAM, Shell en ExxonMobil die het gas uit de grond halen moeten de schade van de bevingen vergoeden. Andere kosten die voortvloeien uit sloop zijn zo veel mogelijk voor de overheid. Groningen wil dat de staat de volledige verantwoordelijkheid neemt en afrekent met de NAM.

Heeft het dan wel zin om te gaan?

Jazeker, al was het alleen maar om het ‘groteske overheidsfalen’, woorden van minister Wiebes, te benadrukken. Groningen zal Kamerleden en minister onophoudelijk laten weten dat het een grote schande is dat over de financiële voorwaarden voor versterking en de afhandeling van de schade na al die jaren nog steeds moet worden gesteggeld.

Wat staat er politiek op het spel?

Geloofwaardigheid van de politiek en de veiligheid van de Groningers. Als iemand na een beving een balk op zijn hoofd krijgt en gewond raakt of zelfs overlijdt, kan dit kabinet direct opstappen. Na waarschuwingen en terechtwijzingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de code rood van SodM, staat de zaak flink onder stroom. Het vertrouwen in de politiek is nul komma nul. Minister-president Mark Rutte gaf afgelopen weekend toe dat de veiligheid van de Groningers lang niet voorop heeft gestaan.

Wat koop je voor die excuses?

Helemaal niets. Het enige wat dit kabinet moet doen is voor april met Groningen een totaaldeal sluiten over een omvangrijk schadefonds. Dit voorjaar worden politieke discussies gevoerd over de nieuwe begroting. Komt er geen schadefonds dan is al het Haagse gepraat over spijt en ereschuld opnieuw voor de bühne gebleken.

Live verslag

Verslaggevers Maaike Wind en Bas van Sluis doen dinsdag vanaf 18.45 uur live verslag van het debat in de Tweede Kamer op dvhn.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.