Verval op stille begraafplaats aan Dalweg Wildervank is aangepakt

Het verval op de begraafplaats is aangepakt. Archief DvhN

Het verval op een van de meest bijzondere begraafplaatsen in Groningen is een halt toegeroepen. Door hard werken en met de inzet van vele vrijwilligers ligt de begraafplaats aan de Dalweg in Wildervank er weer goed bij.

Sinds 1916 worden er mensen begraven op de begraafplaats net buiten Wildervank. Het ligt er stil en verlaten. Vooral de graven op het oude gedeelte zijn slecht onderhouden. Vaak ook omdat er geen nabestaanden meer zijn. Al jaren werd er geklaagd over het achterstallig onderhoud. Vervallen grafmonumenten, scheefgezakte stenen, paden die slecht beloopbaar zijn. Kommer en kwel. Boomwortels drukken monumenten omhoog en veroorzaken scheuren.

Op de valreep van 2020 is het toch gelukt om de begraafplaats op orde te krijgen. Was het begin dit jaar nog moeilijk om aan voldoende vrijwilligers te komen. Gaandeweg het jaar melden zich meer en meer mensen die onder begeleiding van Landschapsbeheer Groningen aan de slag gingen.

Laatste klus

En dat was nodig. Zeker 60 graven waren er zeer slecht aan toe. Monumenten die door slecht of achterstallig onderhoud scheef kwamen te staan of verzakten, grafopschriften die niet meer te lezen waren, funderingen die bloot kwamen te liggen. Nagenoeg al het werk is geklaard. Onlangs is de laatste klus uitgevoerd.

De vrijwilligers hebben veel werk verricht. Er is geschrobd en geboend om groene aanslag weg en opschriften weer leesbaar te krijgen. Stenen zijn rechtgezet. Metsel- en tegelwerk is hersteld. Ook het groen is onder handen genomen. Woekerende planten en bomen die van oudsher niet op de begraafplaats thuishoren zijn gesnoeid of gerooid en zichtlijnen zijn opnieuw aangebracht.

Cultuurhistorisch

Museumdirecteur Hendrik Hachmer van het Veenkoloniaal Museum in Veendam heeft zich lang voor herstel beijverd. Volgens hem is de begraafplaats van cultuurhistorische betekenis. Tal van prominenten uit Wildervank en Veendam liggen er begraven. Grafzerken zijn vaak met veel symboliek vormgegeven. Het lijkenhuisje staat op monumentenlijst. En ook de entree met hekwerk geldt als bijzonder.Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen