Verven roze pand Grote Markt kost tien mille

Het roze verven van het pand op de hoek van de Grote Markt heeft de gemeente Groningen tienduizend euro gekost.

Dat schrijven burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van de raadsfracties van ChristenUnie en Student en Stad.

De partijen verbaasden zich erover dat de Stad instemt met het roze verven van dit pand terwijl de Welstandscommissie een kleurrijk geverfde gevel van de galerie van Erika Stulp in de Oude Kijk in ‘t Jastraat heeft afgekeurd. Dat de galeriehoudster de kleurrijke gevel moet aanpassen komt vanwege het permanente karakter dat ze voor ogen had. Het pand heeft bovendien een monumentale status, schrijven burgemeester en wethouders.

Burgemeester en wethouders schrijven dat over het roze verven van het pand, waar nu de festivalorgansiatie van Let’s Gro huist, geheim is gehouden vanwege het ‘verrassingseffect’. De gekleurde gevel valt te billijken omdat het pand volgend voorjaar tegen de vlakte gaat, argumenteren burgemeester en wethouders. Het roze pand moet vooral de aandacht vestigen op het feit dat de stad hier verandert. Als het een blijvend karakter had, schrijven de stadsbestuurders, zou het in strijd zijn met de redelijke eisen van welstand.

Volgens het gemeentebestuur past de verfactie in een stedelijke traditie. In 1989 is de leegstaande Korenbeurs omgetoverd tot een expositieruimte voor de toenmalige plannen van de binnenstad. Begin jaren negentig, toen de sloop aan de orde was van het naoorlogse stadhuis van Vegter is een vergelijkbaar evenement ontwikkeld.

Foto: Archief DvhN/Duncan Wijting

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.