Bewoners Zwartelaan in Loppersum blijven zich verzetten tegen wisselwoningen

Een nieuwe wisselwoning in Appingedam. Foto: DvhN

Bewoners van de Zwartelaan in Loppersum blijven verdeeld over de komst van 25 tijdelijke wisselwoningen. Een aantal van hen dient een bezwaarschrift in bij het college.

Afgelopen voorjaar ontstond er commotie over het plan van de gemeente om 50 tijdelijke wisselwoningen in Loppersum neer te zetten. Die huizen zijn bedoeld voor bewoners die enige tijd hun woning uit moeten in verband met de versterking. De gemeente heeft nu te weinig van deze noodwoningen. Bewoners zijn bang voor mogelijke overlast en het verlies van uitzicht.

Na lang onderhandelen met omwonenden, besloot het college uiteindelijk 25 huizen te plaatsen aan de Wirdumerweg en een gelijk aantal aan de Zwartelaan. ,,We proberen rechtszaken te voorkomen. Maar we moeten wel zorgen dat Lopsters veilig kunnen wonen’’, aldus CDA-wethouder Pier Prins destijds.

Bezwaren

Die rechtszaken komen er mogelijk toch. Bewoners van de Zwartelaan houden bezwaren tegen het plan. In het bezwaarschrift schrijven ze dat hun uitzicht al wordt aangetast door twintig eerder gebouwde noodwoningen. Ze zijn voorts beducht voor verkeersoverlast, aangezien het aantal autobewegingen in de straat na de oplevering van de nieuwe huizen flink zal toenemen.

,,Ondanks een brief waarin toezeggingen zijn gedaan, zijn we niet gerustgesteld. Onze bezwaren zijn slechts deels weggenomen’’, aldus de bewoners.

Wanneer het bezwaar door de gemeentelijke commissie voor beroep en bezwaar wordt afgewezen, kunnen de tegenstanders van de wisselwoningen kiezen voor de gang naar de rechter. Hoger beroep is mogelijk bij de Raad van State.

Ook in ‘t Zandt komt een twintigtal wisselwoningen. De gemeente kijkt nog naar geschikte locaties.
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen