Verzetsheld Geert Sterringa postuum ereburger van Groningen

De communistische verzetsheld Geert Sterringa (1876- 1944) is vrijdagmiddag op het stadhuis in Groningen ingeschreven in het Gulden Boek van de stad.

Daarmee is Sterringa uitgeroepen tot ereburger van de stad.

Burgemeester Peter den Oudsten schreef Sterringa in in het Gulden Boek. Ruud Weijdeveld, auteur van het standaardwerk Het Communistische Verzet In Groningen en GeertJan Herder, de kleinzoon van Geert Sterringa leverden een bijdrage aan de plechtigheid

De gemeenteraad van Groningen besloot woensdag 19 april 2017 Geert Sterringa, lid van het communistisch verzet tijdens de Duitse bezetting, lid van Provinciale Staten van Groningen en lid van de gemeenteraad van de stad Groningen, postuum in te schrijven in het Gulden Boek.

Sterringa (Firdgum, 30 december 1876) krijgt Ereburgerschap als blijk van waardering voor zijn grote betekenis voor de Groninger samenleving, in het bijzonder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Steringa overleed op 19 januari 1944 in concentratiekamp Buchenwald nabij Weimar.

In Geert Sterringa eert de stad Groningen alle omgebrachte communistische verzetsmannen en verzetsvrouwen.

Het Gulden Boek van de stad Groningen.

Het Gulden Boek

In het Gulden Boek worden de namen ingeschreven van personen die zich voor de Groninger samenleving verdienstelijk hebben gemaakt. De inschrijving geldt als verlening van het ereburgerschap van de stad.
Het Gulden Boek werd ingesteld op 29 januari 1940, ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van Groningen. Pas na de Tweede wereldoorlog werden de eerste namen in het boek geschreven. Het ging om gesneuvelde soldaten tijdens de oorlog.
De laatste jaren werden onder meer Evert Yspeert, Jacques Wallage, Frits van der Heijde, Annie Tak, Fré Meis, Hans Matthijse, Hans Alders en Harm Buiter ingeschreven in het Gulden Boek.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.