Salome de Vries, eigenaresse van natuurcamping Wildemansheerd, maakt taarten voor vogels.

Een vetbolletje voor vogels vindt Salome de Vries uit Schildwolde onvoldoende. Ze bereidt complete taarten

Salome de Vries, eigenaresse van natuurcamping Wildemansheerd, maakt taarten voor vogels. Foto: Corné Sparidaens

Wat tien jaar geleden begon als tijdverdrijf voor de kinderen die ze als gastouder opving, het maken van vetbollen voor vogels, is uitgegroeid tot de koud gebakken vogeltaart; vier sterren bijvoeding voor onze gevederde vrienden.

Een winterhobby, zo noemt Salome de Vries uit Schildwolde het maken van vogeltaarten. ’s Winters is het natuurkampeerterrein aan de Uiterburenweg gesloten en is er tijd om met iets anders bezig te zijn. Voor het tweede winterseizoen op rij maakt De Vries vogeltaarten, zeg maar vetbollen de-luxe.

Feitelijk moeten we spreken van vogelvoertaarten. De Vries maakt taarten met vogelvoer, geen taarten waarin vogels worden verwerkt. Het zijn taarten vóór vogels, gemaakt van datgene waar vogels van houden; zaden, granen en zonnepitten, pinda’s gedopt en in de dop, daar weet een mees wel raad mee.

Taartjes zonder zout, wel met vet

De vogeltaarten van Salome de Vries worden niet gebakken. De ingrediënten worden aan elkaar geplakt met plantaardig frituurvet. Zonder zout, want ook voor een vogel is (te veel) zout niet goed. ,,Dit seizoen is er al zo’n 35 kilo frituurvet doorgegaan’’, lacht De Vries. En dat is dan in een zachte winter.

Haar vogeltraktaties in gestold frituurvet zijn populair. Eenmaal buiten geplaatst of gehangen, weet het vogelvolkje de creaties al gauw te vinden. ,,Kool- en pimpelmezen, vinken, kepen, roodborstjes, een merel soms. Deze winter hebben wij voor het eerst een groepje staartmezen in de tuin. Als je de taart op afstand van het huis aan een boom hangt, wil er ook nog wel eens een grote bonte specht op afkomen.’’

loading  

,,Ik gebruik bakvormen of een leeg Monatoetje-potje om de zaden in het gesmolten vet vorm te geven. Door te werken met laagjes ontstaat een aansprekend effect. De vorm wordt dan geplaatst op een houten schijf, of ik gebruik glas- en aardewerk dat ik bij de kringloopwinkel haal, om het geheel een aansprekende vorm te geven. Met een garnering van malusappeltjes en trosgierst werk ik het geheel af. ’’

Zaadmengsel voor grasparkieten

Het oog wil immers ook wat en is dat niet het vogeloog, dan toch wel het oog van degene die de creatie van De Vries in de tuin heeft staan of hangen. Naast de al genoemde zaden, granen en zonnepitten, gebruikt De Vries soms havermout en voor de echt luxe uitvoering wordt een beroep gedaan op het zaadmengsel voor de grasparkieten in de buitenvolière.

Al dat gevederde spul om huis valt goed samen met een andere liefhebberij van De Vries; het fotograferen van vogels, de provincie Groningen en haar eigen natuurcamping. De resultaten daarvan worden bij wijze van promotie gedeeld op sociale media. ,,Nogal wat bezoekers uit de Randstad hebben zo de weg naar Wildemansheerd en Schildwolde gevonden.’’

Niet alleen onder vogels zijn de ‘koud gebakken’ vogeltaarten populair, maar ook mensen lopen er mee weg. ,,Omdat het een goed gevoel geeft ze te kopen; je doet iets voor een ander. Omdat vogeltaarten leuk zijn om te geven.’’

loading  

Vogels voeren is niet onomstreden. Ze zouden er lui van worden of vervetten. Vetten en olierijke zaden zijn voor vogels niet altijd wat wij een gezonde keuze zouden noemen. Anderzijds kunnen de vogels in deze tijd van het jaar wel wat extra brandstof gebruiken. Wat wij hun nu voorzetten wordt gebruikt om het kacheltje in lange, frisse winternachten brandend te houden.

Roodborst heeft liever een spinnetje

De realiteit is dat het voer dat mensen vogels voorzetten, voor de vogel vaak zelf tweede keus is. Hoe aantrekkelijk ook; een roodborst heeft liever een spinnetje dan vogeltaart.

,,Of ik de vogels soms aan het vetmesten ben voor de poes, is mij wel eens voor de voeten geworpen.’’ Maar De Vries helpt hooguit de vogels door de winter, ook is die dan niet zo streng. ,,Vogelbescherming zegt dat vogels ook ’s zomers gevoerd mogen worden. Dat is leuk voor degene die voert, want dan komen de vogels dichtbij, maar naar mijn idee is het niet nodig en ik doe het dan ook niet.’’

loading  

De Vries biedt haar creaties aan op www.wildemansheerd.nl en ze zijn te bekijken op het Instagramaccounts @vogelvoertaarten of @wildemansheerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu