Vettransplantatie helpt bij brandwonden

Transplantatie van onderhuids vet kan brandwondenslachtoffers flink helpen. Maar overheid en zorgverzekeraars willen het nog niet vergoeden.

Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Brandwonden Stichting. Slachtoffers van brandwonden worden in Nederland in drie gespecialiseerde centra behandeld, in Groningen, Beverwijk en Rotterdam.

Uit onderzoek blijkt dat met vettransplantatie het beschadigde onderhuids vetweefsel hersteld kan worden. Volgens plastisch chirurg Gerard Beerthuizen van het Martini Ziekenhuis zijn er ook in Groningen positieve ervaringen met die methode opgedaan en verdient het aanbeveling het te vergoeden.

Maar het lijkt wel alsof vettransplantatie door de overheid en zorgverzekeraars wordt weggewuifd als een cosmetische ingreep, stelt directeur Rob Baardse van de Nederlandse Brandwonden Stichting: ,,Men is nu al twee jaar bezig om te beslissen of vettransplantatie in de basisverzekering thuishoort’’, zegt hij. ,,Dit betekent dat patiënten met littekens nu met onnodige pijn en een bewegingsbeperking moeten leven óf behandeld worden zonder vergoeding van verzekeraars.’’

Rik van Druten, woordvoerder bij zorgverzekeraar CZ, ziet de lastige situatie van patienten en artsen. ,,Maar wij hebben ons te houden aan wat het Zorginstituut Nederland bepaalt over het basispakket. Wij kunnen niet zomaar bepaalde behandelingen in ons basispakket opnemen. Dan krijgen we namelijk de Nederlandse Zorgautoriteit op ons dak'', zegt hij.

Bij ernstige brandwonden is vaak niet alleen de huid, maar ook het laagje vet net onder de huid beschadigd. Daardoor gaat het litteken op de onderliggende spieren en het bot kleven. Hierdoor voelt het litteken strak aan, kan het erg pijnlijk zijn en bewegen lastig maken. Er zijn dan ook veel mensen met brandwonden die last hebben van trekkende en pijnlijke littekens.

Arts-onderzoeker Mariëlle Jaspers deed recent onderzoek naar het effect van vettransplantatie bij brandwondenlittekens: ,,De vetlaag is onmisbaar als natuurlijke glijlaag tussen een litteken en de onderliggende structuren zoals spieren. Daarnaast is het vet eigenlijk een soort kussentje die je huid beschermt tegen invloeden van buitenaf.”

Bij vettransplantatie wordt eigen vetweefsel, vaak uit de buik of bovenbenen, verwijderd en vervolgens in een andere plek op het lichaam, waar de brandwondenlittekens zich bevinden, teruggeplaatst. Onderzoeksresultaten laten zien dat vettransplantatie een langdurig positief effect heeft op de kwaliteit van het litteken van brandwondenpatiënten. ‘’

Hoe groots het effect is van de vettransplantatiebehandeling zien we bij Reina Kruijer-Paas (62) uit Vianen. Zij liep zes jaar geleden ernstige brandwonden op aan beide handen. Om de brandwonden te genezen onderging zij een huidtransplantatie. Helaas gingen haar littekens na een tijdje zo strak staan dat zij haar handen niet meer kon openen en geen knijpkracht meer had. Ze kon weinig meer oppakken en had zelfs het gevoel dat ze zichzelf niet eens meer goed kon opvangen bij een eventuele val. Zij is in het brandwondencentrum behandeld met vettransplantatie. Een half jaar na de operatie kan ze haar handen weer openen en is haar knijpkracht weer op normaal niveau. Inmiddels heeft zij haar lievelingshobby weer opgepakt: borduren.

Foto 1 - Handen mevrouw Kruijer-Paas tijdens operatie.

Foto 2 - resultaat 3 maanden na operatie

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.