Video: Bewoners starten reddingsactie na vondst 50 dode karpers in Oosterparkvijver

Door zuurstofgebrek zijn tientallen karpers uit de Oosterparkvijver in Groningen gestorven. Buurtbewoners en gemeentewerkers zijn bezig met een reddingsactie.

Hij ontdekte de vissen zondagavond. ,,Ze lagen naar adem te happen en een aantal waren al dood”, zegt buurtbewoner Danny die niet met zijn achternaam in de krant wil. ,,Heel zielig.” Hij filmde zijn vondst:

Van Starkenborghkanaal

Met andere bewoners, bevriende karpervissers en de gemeente zette hij een reddingsactie op. Sinds maandag halen ze met schepnetten vissen in nood uit de vijver en laden ze in zwarte tonnen waar een zuurstofmachientje aanhangt. Zo kunnen de vissen even bijkomen. De tonnen worden door de gemeente naar het Van Starkenborghkanaal gereden, vierhonderd meter verderop. Daar zetten ze de karpers weer uit in zuurstofrijk water.

Een tijdrovend klusje maar de mannen doen het graag. Ze houden van hun karpers. ,,Dit is toch ons stekkie. Hier vissen we ontzettend graag en we kunnen het niet aanzien dat de karpers nu doodgaan”, zegt een Oosterparker.

Zuurstofgebrek

Volgens Albert Jan Scheper van Visfederatie Groningen Drenthe sterven de vissen door zuurstofgebrek. Dat komt waarschijnlijk door rioolwater dat de vijver in stroomt. ,,Dit soort vijvers dienen als riooloverstort. Wanneer er problemen zijn met het riool wordt overtollig water in de vijvers geloosd om te voorkomen dat het in huizen omhoog komt en schade aanricht”, zegt Scheper.

Dit water bevat minder zuurstof dan het vijverwater en meer afvalgassen. Door de ijslaag die er nu opligt, kan dit afvalgas niet weg en neemt het water tegelijkertijd geen verse zuurstof op. Gevolg: zuurstofarm water en stervende karpers.

'We gaan door'

De reddingsactie duurt al vier dagen en Danny en zijn buren hebben al zeker 200 karpers overgezet naar het kanaal. Inmiddels krijgen ze hulp van de dienst Stadsbeheer van de gemeente Groningen en houdt het waterschap Noorderzijlvest het zuurstofniveau in de vijver in de gaten.

Voorlopig zijn ze nog niet klaar. Buurtbewoner Danny: ,,Zolang er ijs ligt gaan we door.”

Niet iedereen is blij dat de vissen uit de vijver worden gehaald. Karpervisser Geert Eggens gooit graag zijn hengel uit in de Oosterparkvijver en maakt zich zorgen over de vispopulatie. ,,Ze zetten de vissen nu uit in het kanaal dus die zijn we kwijt. Ik durf te wedden dat er geen karpers worden teruggezet.”

Volgens Scheper blijven er voldoende vissen over voor de vissers. Dat neemt niet weg dat hij het een ramp vindt dat er karpers sterven. ,,Het is een machteloos gevoel als je die vissen onder het ijs ziet happen naar lucht.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.