Video: Courgettemousse en bonenburgers

Het ruikt heerlijk dinsdagmiddag op het Fonteinplein in het UMCG. Drie finalisten buigen zich op het podium over hun pannen. Wie wordt de Masterchef UMCG 2016?

Verse courgettes, gember en tomaten liggen klaar in een krat op het podium. De drie dames die strijden om de titel Masterchef UMCG 2016 kiezen elk een eigen werkblad, gesierd door een elektrisch kookstel en een messenblok. Mét scherpe messen.

Healthy@Work-week

Het is Healthy@Work-week in het ziekenhuis, gevuld met activiteiten rond gezond en duurzaam werken. Zoals deze kookwedstrijd voor het ziekenhuispersoneel. Vijftien mensen deden mee aan de voorronde waarbij ze een foto van een gerecht en een recept in moesten sturen. Susan Kok, Dorothé Vessies en Shuki Frome Blokzijl staan in de finale. Opvallend: ze werken alle drie niet in de keuken. Blokzijl is operatieassistent, Kok is student tandheelkunde en Vessies geeft communicatietrainingen.

Jan Bouwhuis, directeur Bouw en Facilitair van het ziekenhuis, loopt met een microfoon over het podium. Hij kletst met de kandidaten, ondervraagt de juryleden en praat met het publiek. De jury bestaat uit Hans Over (restaurant Voilà), Renee van Veen (hoofd Restaurant en Catering Services in het UMCG) en Aat Wartena (hoofd van de keukens in het ziekenhuis).

Pleisters, spanning en sensatie

De kandidaten hebben anderhalf uur om iets gezonds, duurzaams en lekkers te koken. Kok twijfelt. ,,Er is te veel keus’’, zegt ze. ,,Ik kan de helft wel weghalen’’, zegt Bouwhuis lachend.

De drie kandidaten gaan in opperste concentratie aan de slag. Collega’s die ‘succes!’ roepen, worden nauwelijks opgemerkt. Al snel moet bij Blokzijl de eerste pleister worden geplakt. Vessies komt er achter dat het snoer van de staafmixer te kort is. Op haar knieën pureert ze de spinazie. Een hete pan wordt op een plastic placemat gezet. Van het matje blijft niets over.

Als Bouwhuis begint met aftellen – ,,Nog anderhalve minuut. Dat zijn negentig seconden’’ – worden de borden opgemaakt. Een torentje met onder andere gekruide rijst en een bonenburger ligt op het bord van Kok. Blokzijl maakt een bedje van spinazie met daarop courgettemousse, tomaten, linzen en extra courgette. Vessies’ creatie is kabeljauw uit de oven met wortels, spinazie en een truffelaardappel.

En de winnaar is...

Terwijl de vakjury proeft, halen de finalisten opgelucht adem. ,,Ik vond het leuker dan verwacht’’, zegt Vessies. ,,Ik ben blij dat er niets mislukt is.’’ Ook Blokzijl is opgelucht. ,,Ik ben nu niet meer zenuwachtig. Het was wel vervelend dat de mandoline (een snijapparaat) het niet deed.’’

Vessies’ kabeljauwfilet is de beste. Zij mag met vier personen bij Voilà eten. Terwijl ze de gewonnen beker stevig vasthoudt, zegt ze: ,,Wat mij betreft zijn we allemaal kampioen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.