Video: Lieke test de grootste trampolinehal van Europa (en hij staat in Groningen)

Verslaggever Lieke van den Krommenacker test nieuwe trampolinehal in Groningen

Groningen heeft er een sportcentrum bij: FreeStyle Motion in de oude Qbuzz-remise. Verslaggever Lieke van den Krommenacker test de trampolines, glijbanen en hindernisbaan.

Spannend, spectaculair en uitdagend. Dat zijn de drie belangrijkste pijlers waarop FreeStyle Motion aan de Bornholmstraat in Groningen is gebouwd. Wat je er zoal kunt doen? Een hindernisbaan bestormen, luchtkussenglijbanen afroetsjen en trampolinespringen. Heel veel trampolinespringen.

Tweelingbroers Menno en Edgar Lindeman voeren de directie over het sportcentrum, dat is gevestigd in de gebouwen waar eerder de bussen van Qbuzz stonden, het hout van houthandel Vries werd verhandeld en nog langer geleden Coca Cola zijn flessen vulde.

Grootste trampolinehal van Europa

Eerder deze maand, op 9 juli, opende het centrum in stilte de deuren. Hoofdmoot van het aanbod vormen de trampolines, maar liefhebbers kunnen zich eveneens laven aan een hindernisbaan, doolhof, klimwanden, glijbanen en een professionele verende turnvloer.

De vestiging in Groningen is de vierde FreeStyle Motion van het land, na Heerhugowaard, Nieuw Vennep en Rotterdam. „Groningen is een jonge stad en bedient een groot gebied”, verklaart Edgar Lindeman. Met een oppervlakte van 2800 vierkante meter is het de grootste hal in zijn soort van Europa.

FreeStylefilosofie: nooit meer saai

De beide broers Lindeman hebben een verleden in de sport en turnen in het bijzonder. Na het CIOS in Overveen en de Academie voor Lichamelijk Opvoeding in Amsterdam, ontpopte Edgar zich tot een fanatiek turner. Ook bekleedde hij meerdere staffuncties bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiekunie.

Met hun FreeStylefilosofie hopen de Lindemannen een alternatief te bieden voor de in hun ogen traditionele, saaie springhallen. Ook pogen ze het tij te te keren en jong en oud aan te moedigen hun motoriek te trainen, al dan niet door les te nemen.

Werken aan overgewicht en zelfvertrouwen

„Door allerlei ontwikkelingen is de belangstelling voor gymnastiek enorm teruggelopen”, zegt Edgar Lindeman. „Jonge kinderen gaan nu gelijk naar een sportvereniging, waar ze trainen en sporten op eenzijdige bewegingen”, stelt hij.

Uitgeteld na een circuit van trampolines, glijbanen en een hindernisbaan. Foto: Liselotte Schuren

De oud-turner bestrijd dat sporters bij FreeStyle Motion solitair bezig zijn. „Jongelui zien van elkaar wat ze kunnen en dagen elkaar uit. Ook zien we dat ze altijd bereid zijn om elkaar te helpen. Dat is een belangrijke sociale compoment.”

Daarbij is het trampolinespringen voor kinderen met overgewicht een uitkomst, betoogt hij, en winnen kinderen aan zelfvertrouwen door een eenvoudige salto te leren maken. „Met goed kunnen bewegen, stijgen ook iemands cognitieve vaardigheden.”

Meer weten? Kijk hier.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.