Video: waaghals beklimt zonder bescherming de Groninger klimtoren bij Kardinge

Een Engelsman heeft stiekem zonder zekering - dus zonder bescherming - de klimtoren bij Kardinge beklommen. Hij zette een video van zijn actie online.

De Groninger klimtoren, van klimcentrum Bjoeks, is met 37 meter de hoogste ter wereld. De video is inmiddels bijna 10.000 keer bekeken. Maar zo heldhaftig als het eruit ziet is de klim eigenlijk helemaal niet, zegt Gert van der Veen, eigenaar van Klimcentrum Bjoeks tegen stadsblog Sikkom.

'Hij kan zomaar te pletter vallen'

,,De klimmer brengt het mooi, maar heel dapper is het nou ook weer niet. Zo springt hij in het begin over een hek heen, dat hoeft helemaal niet. Die staat namelijk gewoon open. Het is uiteraard wel gevaarlijk wat hij doet, want hij kan zomaar te pletter vallen. Maar de oude alpinist in mij kan de actie wel waarderen.”

Dan doelt Gert vooral op het risico van de actie en niet op de moeilijkheid. “De kant van de toren die hij heeft beklommen is relatief makkelijk. Hij heeft er vijftien minuten over gedaan en is daar heel trots op. Maar de meesten doen die klim in vier minuten. Alleen mentaal is het wel een dingetje. Je moet het wel durven.”

Het is volgens Gert de eerste keer dat iemand zonder beveiliging en bescherming naar boven is geklommen. “Wij verbieden het, want anders zijn wij verantwoordelijk. Maar hier kunnen we natuurlijk niks tegen doen. Het was wel leuker geweest als het een bescheiden Engelsman was geweest in plaats van deze patser.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.