Vier biggetjes komen wonen in Groningen

Ze wroeten nu nog in de grond in Uithuizermeeden, maar begin juni verhuizen ze naar Groningen. De nieuwe bewoners van woonwijk De Meeuwen zijn vier kleine varkens.

Op het braakliggend stuk bouwgrond tussen de Europaweg en stadswijk De Meeuwen wonen over een paar weken vier varkentjes. Het koppeltje bestaat uit drie zusjes en een broertje, geboren op 21 februari jongstleden. Hun moeder is een Bonte Bentheimer en hun vader een Duroc. De biggen wegen op dit moment 30 kilo per stuk en lopen nu nog in het land bij Edwin en Petra Spa van Waddenvarkens.

Komende week wordt hun onderkomen van 20 bij 40 meter aan de Barkmolenstraat klaargemaakt met omheining van schrikdraad en een hok om ’s nachts in te slapen.

Duurzaamheid

Het initiatief om varkens naar de stad te halen komt van buurtbewoner Simon de Vries. Als voorzitter van projectgroep Oosterpoort 3.0 vindt hij dat de varkens goed passen in de ideeën over duurzaamheid van de vele bewuste burgers in de buurt. Daarom legde hij contact met de familie Spa en hun scharrelvarkens.

Met veertien buurtbewoners gaat De Vries de beesten verzorgen, onder supervisie van de eigenaren. ,,We hebben als ‘Stadsvarken-boeren’ een strak voedingsschema opgesteld. Maar buurtbewoners mogen ook hun etensresten en groen afval aan de varkens voeren. Alleen geen ui en knoflook’’, aldus De Vries.

Hij zou het mooi vinden als in zijn kinderrijke buurt de bewustwording groter wordt. Want waar komen de speklappen op ons bord eigenlijk vandaan? ,,Met deze vier varkentjes brengen we het landelijke leven naar onze buurt. Dat zal zeker ook stof tot discussie opleveren, maar dat is prima, dat hoort ook bij bewustwording’’, zegt hij. Varkensboerin Petra Spa beaamt dat: ,,Liever dat iemand uiteindelijk bewust geen vlees meer eet, dan dat je niet nadenkt over wat er op je bord ligt.’’

Aaibaarheid

De komende maanden zullen de biggen veel bekijks trekken. Hun hoge aaibaarheidsfactor zal kinderen verlokken, maar een waarschuwing is op z’n plaats. Spa: ,,Het zijn vier heel leuk varkentjes die reageren op je stem, maar ze kunnen ook bijten en dat kunnen ze hard. Daarom komt er een bordje bij te hangen.’’

De vier stadsbiggen zijn naamloos. Een weloverwogen keuze, zegt Spa. ,,Zodra je ze een naam geeft, wordt het moeilijker als ze naar de slager moeten.’’ En daar belanden ze wel. Als ze na pakweg een jaar ruim 100 kilo wegen, worden de varkens geslacht en gaat het vlees in pakketten de deur uit. Buurtbewoners krijgen de eerste keus en daarna gaat de verkoop via de Waddenvarkens-kraam op de Vismarkt op dinsdag en vrijdag of via de boerderijwinkel in Uithuizermeeden.

menu