Vrouwe Justitia in de hal van de rechtbank in Groningen

Rechtbank legt broers 4 jaar celstraf op voor cocaïnehandel Stadskanaal, strafeis Openbaar Ministerie was te laag

Vrouwe Justitia in de hal van de rechtbank in Groningen Rob Zijlstra

De rechtbank in Groningen heeft twee broers (24 en 27 jaar) uit Stadskanaal veroordeeld tot celstraffen van vier jaar wegens handel in cocaïne. De straffen vallen hoger uit dan de eisen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden gevangenisstraffen tot drie jaar. De rechters vinden de eisen te laag en geen recht doen aan de ernst van de feiten, zo staat in het vonnis. Dit heeft vooral te maken met de lange duur van de handel: bijna vier jaar lang voorzagen de broers inwoners van Stadskanaal van cocaïne.

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat 34 personen die regelmatig drugs bij de broers kochten bij de politie verklaringen hebben afgelegd tegen de verdachten.

Vanuit auto en restaurant

De drugs werden verkocht vanuit auto’s en vanuit een restaurant dat door de 27-jarige verdachte werd geëxploiteerd. Het onderzoek begon in maart 2019 na verschillende tips. De verdachten staken niet onder stoelen of banken dat ze een goed inkomen hadden; ze reden rond in dure auto’s.

Cocaïne op de achterbank

Tijdens het onderzoek werd de 27-jarige man in zijn Porsche aangehouden toen hij terugkeerde uit Amsterdam. Op de achter bank lag een kilo cocaïne. De man verklaarde dat hij de drugs voor iemand anders ophaalde. Dat hij zelf in drugs handelde ontkende hij met klem. Zijn broer beriep zich tijdens de rechtszaak op het zwijgrecht.

Naast de straf moeten de twee broers het geld afdragen dat met de drugshandel is verdiend, een kleine 50.000 euro. De rechtbank is uitgegaan van de meest gunstigste berekeningen voor de beide verdachten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu