Vier noordelijke verkeersknelpunten in top 100 van ANWB

Van de honderd grootste verkeersknelpunten in het land bevinden zich vier in het Noorden.

Het gaat om N355 bij Aduard, het knooppunt Julianaplein in Groningen, de rotonde in Gieten en op diverse plaatsen rond het centrum van Groningen. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder zijn leden. Deze konden zelf aangeven waar ze vaak oponthoud hebben.

Een aantal noordelijke knelpunten wordt de komende jaren verholpen. Volgend jaar start de ombouw van de zuidelijke ringweg in Groningen. Tijdens de wegwerkzaamheden die tot 2021 duren zal ook het Julianaplein stoplichtvrij worden gemaakt.

Rotonde Gieten

De rotonde in Gieten, die in 2011 is gereedgekomen, is een flessenhals in de doorgaande verbinding op de N34 tussen Groningen en Emmen. Op werkdagen staat het verkeer ’s ochtends in noordelijke richting vast en in de avondspits in zuidelijke richting.

Zowel de provincie Drenthe als de gemeente Aa en Hunze beschouwt de aanleg van het verkeersplein als een mislukking. Alleen het verkeer op de verdubbelde N33 (Assen-Veendam) kan er onbelemmerd doorrijden. Uit onderzoek van adviesbureau Goudappel kwam eerder dit jaar naar voren dat een fly-over de beste remedie is, maar daar hangt een prijskaartje van 10 miljoen euro aan.

Binnenstad Groningen

De N355 bij Aduard is ook een berucht traject. Op deze doorgaande weg tussen Zuidhorn en Groningen, die veel wordt gebruikt voor forensen, staan dagelijks lange opstoppingen. De grootste bottleneck voor de tweebaansweg is de vermenging tussen auto’s en langzaam verkeer als landbouwvoertuigen.

Dagelijks is er ook veel fileleed rond de binnenstad van Groningen. Op het traject Kapteynlaan richting Europaplein met zijn vele verkeerslichten staat het verkeer regelmatig muurvast. Hetzelfde geldt voor de Stationsweg en de Eeldersingel langs het Verbindingskanaal aan de rand van de binnenstad.

Uit gegevens van navigatiebedrijf TomTom blijkt dat Groningen samen met Den Haag van alle Nederlandse steden de ‘grootste filevertraging’ heeft. Oorzaak: de verkeerslichten zijn niet op elkaar afgestemd en bussen krijgen voorrang op het andere verkeer.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.