Vier richtingen groen, hoe gaan we dat doen?

Kruispunten waar fietsers van alle kanten tegelijk groen licht krijgen. Volgens wethouder Paul de Rook zorgt dit nieuwe systeem voor verhoogde fietsveiligheid in de Stad.

Bij het kruispunt Griffeweg - Europaweg is het nieuwe stoplichtsysteem al in werking. Fietsers wachten geduldig op groen en rijden dan en masse de weg over. Wie precies voorrang heeft is onduidelijk. Men waagt de oversteek met een scherp oog en een dosis gezond verstand.

De praktijk lijkt overeen te komen met het achterliggende beleid. „Er zijn geen regels, we lossen het samen op”, stelt de wethouder. „We moeten mensen zelf de verantwoordelijkheid geven. Een sociale oplossing werkt het beste. Kijk elkaar in de ogen en gun elkaar de ruimte.”

Fietsveiligheid

‘Vier richtingen groen’ zou bijdragen aan een verhoging van de fietsveiligheid. Fietsers zouden onder meer een kleinere kans hebben om tijdens het oversteken in de dode hoek van een automobilist terecht te komen. Dit veroorzaakt jaarlijks vele ongelukken.

Een ander bijkomend voordeel is de snellere doorstroom op drukke kruispunten. Dagelijks steken daar 40.000 fietsers over. Vooral in de spitsuren levert simultaan oversteken kortere fietsfiles voor rode stoplichten.

In totaal zullen 28 kruispunten in de Stad voorzien worden van het nieuwe stoplichtsysteem.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.