Vierdaagse fietstocht door Groningen tegen gaswinning

Coalitie Gasverzet Groningen, onder wie Milieudefensie, en andere bezorgden over gaswinning in Groningen fietsen vanaf dinsdag 6 september vier dagen langs getroffen dorpen en gasvrije dorpsinitiatieven. De fietstocht eindigt vrijdag 9 september op de Groninger Grote Markt met de manifestatie voor een gasvrij Groningen.

De manifestatie en fietstocht zijn bedoeld om de Tweede Kamer op te roepen het concept-gasbesluit van minister Kamp af te wijzen. Een week na de manifestatie debatteert de Kamer over dat plan. Een dag voor de fietstocht, maandag 5 september, reist een delegatie Kamerleden af naar het gaswinningsgebied. Op 8 september is een hoorzitting in de Kamer gepland over de gasproblematiek.

Tijdens de fietstocht verzamelen deelnemers getuigenissen van gedupeerden. De getuigenissen worden naar Tweede Kamerleden gestuurd. Bij aankomst op de Grote Markt, vrijdag 9 september rond 19.00 uur, worden ze ook aangeboden aan de Groningse CvK René Paas. Daarna trekt de stoet lopend en luid bellend door de binnenstad onder het mom 'Trek aan de bel voor Groningen!'. Eenmaal terug op de Grote Markt begint om 20.00 uur de manifestatie met optredens en een aantal sprekers, onder wie gedeputeerde Eelco Eikenaar en bewoners. De avond wordt om 21.00 uur afgesloten met het luiden van de 'noodklok'.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.