Vierde editie Bauke Mollematocht; onweer onderweg

Wielrenner Bauke Mollema werd als een held ontvangen zondagochtend in Groningen, tijdens de vierde editie van 'zijn' wielerkoers door het Groninger land: de Bauke Mollematocht.

In alle vroegte gingen de eerste deelnemers op pad voor de route van 165 kilometer. De andere twee afstanden, 65 en 110 kilometer, gaan later zondagochtend van start. Mollema zelf gaf het startschot met een grote scheepshoorn. De fanatieke fietsers schreeuwden hem toe bij het passeren van de finishlijn: 'Hé, Bauke!'. Mollema zelf heeft er heel veel zin in: ,,Het is een prachtige dag, ik ben heel blij dat zo veel mensen naar Groningen zijn gekomen.''

Routes

De routes gaan door Noord-Groningen en Friesland. De profwielrenner zelf bepaalde de koers en fietst met een aantal van zijn collega's mee. De organisatie heeft zondagochtend nog een extra rondje over het parcours gedaan om te checken of er bomen en takken op de wegen lagen, vanwege het slechte weer van zaterdagavond en -nacht. De weg bleek schoon, dus de koers kon zondagochtend zonder tegenslagen van start. Het hoogtepunt van de routes: de Bauke Mollemabrug tussen Zuidhorn en Groningen.

Een kleine tweeduizend voorinschrijvers meldden zich aan voor de tocht. Een record, aldus de organisatie. Het exacte aantal deelnemers is nog niet duidelijk. Op zondag kunnen deelnemers zich nog inschrijven, dus het deelnemersaantal wordt in de loop van de dag bekend gemaakt.

Onweer

De wielrenners werden zondagochtend getroffen door een enorme onweersbui bij het eerste verversingspunt in Zuidhorn. Ze schuilden onder bomen en in tentjes bij hotel In 't Holt. Ook op andere plekken op de route werden de wielrenners overvallen door het slechte weer. ,,We vragen de fietsers hun gezonde verstand te gebruiken en te schuilen'', zegt Nicole Masolei van de organisatie Le Champion. ,,Mensen die halverwege terugkeren krijgen toch een medaille want het moet wel leuk blijven. We staan dus nu al medailles uit te reiken.'' Het aantal deelnemers is op 2400 blijven steken. Toen de regen echt losbarstte stokte het aantal na-inschrijvers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.