Vieze grond Bellingwedde wordt snel schoongemaakt

Twee vervuilde voormalige bedrijfsterreinen in Bellingwedde worden schoongemaakt. De gemeenteraad heeft 105.000 euro voor die operatie op tafel gelegd.

Dringende sanering

De terreinen liggen in Veelerveen en Blijham en zijn van de gemeente. Op het eerste stond ooit een bedrijf dat met loodaccu’s werkte. Met de vervuiling daar leek het eerst mee te vallen. Recent onderzoek wees echter uit dat in de bodem toch zoveel troep zit dat een sanering dringend is gewenst. Het tweede terrein ligt in Blijham. Daar stond vroeger een palletfabriek.

Alle gemeenteraadsleden stemden deze week in met de sanering en stellen graag de 105 mille beschikbaar. De fracties van GroenLinks en SP willen daarbij echter dat ook eindelijk een derde vervuilde plek wordt aangepakt: de veelbesproken locatie Bahlmann. Op die plek midden in het dorp Bellingwolde stond jarenlang de garage Bahlmann. Na de sluiting van het bedrijf en de sloop van het pand rest een kale vlakte. ,,Er mag niks omdat de bodem is vervuild. We willen graag dat de gemeente bij de provincie aanklopt en onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om ook dat stuk grond schoon te maken. Het is nu geen gezicht, zo’n kaal terrein midden in het dorp’’, zegt fractievoorzitter Marja Bos van GroenLinks.

Onderzoek

Bos vroeg tijdens de raadsvergadering samen met de SP om zo’n onderzoek. Wethouder Wim ’t Mannetje (VVD) stelde echter dat de betreffende grond van particulieren is. ,,We hebben daar dus geen zeggenschap over. En de vervuiling is niet zodanig dat er gevaar is voor de volksgezondheid. We kunnen niets afdwingen.’’

De overige raadsleden schaarden zich achter die woorden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.