Vieze lucht laat Groningers en Drenten vier sigaretten roken

Zonder het door te hebben roken inwoners van de provincie Groningen en Drenthe gemiddeld bijna vier sigaretten per dag mee.

Dit blijkt uit onderzoek van Milieudefensie, die dit uitrekende op basis wetenschappelijke modellen. Het passief meeroken komt door de vervuilde lucht die wordt ingeademd. Auto's, intensieve landbouw en kolencentrales zijn de belangrijkste veroorzakers.

De milieuorganisatie deed onderzoek naar de luchtkwaliteit van 393 Nederlandse gemeenten. Aan de hand van een rekenmodel werden de gezondheidseffecten van het inademen van ongezonde lucht vergeleken met die van meeroken.

Door het ingevoerde rookverbod in openbare gelegenheden komt het meeroken de laatste jaren steeds minder vaak voor. Volgens Bram van Liere, werkzaam bij Milieudefensie, maakt het het voor de gezondheid weinig uit of je vervuilde lucht inademt of meerookt. „In beide gevallen kan het hart- en vaatziekten, longkanker, een lager geboortegewicht en verminderde longfunctie bij kinderen veroorzaken.”

In Rotterdam roken ze de meeste sigaretten mee; het aantal daar staat op zeven. Friesland mag zich de schoonste provincie noemen met ‘slechts’ 3,6 meegerookte sigaretten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.