Vijf jaar cel geëist voor moord op Joke Hendriksen uit Veendam

Tegen de 52-jarige Ronald P. uit Amsterdam is 5 jaar celstraf geëist wegens moord op Joke Hendriksen (48) uit Veendam. De vrouw werd in december 2016 doodgestoken in haar woning aan de Continentenlaan. Ze overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Volgens de officier van justitie kan het niet anders dan dat verdachte P. de dader is en dat hij de vrouw met messteken van het leven heeft beroofd. Hij deed dit met voorbedachten rade, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Naast de celstraf is een tbs met voorwaarden geeist omdat het OM een behandeling noodzakelijk vindt.

Drankgebruik

De verdachte had sinds een klein jaar een relatie met Joke Hendriksen. Al vrij snel ontstonden problemen waarbij met name het drankgebruik van verdachte een bepalende rol speelde. De man kampte na de dood van zijn vader in 2010 met steeds grotere persoonlijke problemen.

P. vermoedde dat er een complot tegen hem gaande was waar ook Joke Hendriksen deel van uitmaakte. Ruzies gingen vaak over zijn achterdocht. Volgens deskundige is er bij de man sprake van een een paranoïde psychose. De conclusie van het Pieter Baan Centrum is dat P. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is.

Politie bracht P. terug naar Hendriksen

Op 15 december vorig jaar werd hem de deur gewezen na weer een woordenwisseling. P. ging rondjes rijden in zijn auto en belandde uiteindelijk onder invloed van whisky bij de politie. Omdat ze geen slaapplaats voor hem konden vinden, brachten agenten hem terug naar Joke Hendriksen. Ze hadden aan de vrouw gevraagd of haar vriend (ex-vriend) bijgebrek aan een alternatief toch de nacht bij haar mocht doorbrengen. Hendriksen stemde hiermee in.

P. verwondde ook zichzelf

De volgende ochtend werd ze na een nieuwe ruzie doodgestoken. P. verwondde daarna zichzelf omdat hij niet verder wilde leven. Vervolgens belde hij 112. Korte tijd daarvoor had hij een vriend een sms-bericht gestuurd met de mededeling dat ‘het voor hem niet meer hoeft’. Joke Hendriksen overleed anderhalf uur later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Uitspraak over twee weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.