Vijf vragen over E. coli

Enterohaemorrhagic Escherichia coli, beter bekend als E. coli. Door deze 'poepbacterie' werden alle wateractiviteiten op een scholierenevenement in Stadskanaal vrijdag afgelast. Maar wat doet die bacterie nu eigenlijk?

Wat is E. coli?

In zijn meest voorkomende vorm is de E. coli-bacterie ongevaarlijk. Van nature zit hij zelfs bij iedereen in de darmen. Er zijn echter een paar vormen van de bacterie die wel ziekten kunnen veroorzaken. Besmetting vindt meestal plaats door het eten van rauw rundervlees, maar ook door contact met besmet water kun je een fikse darmontsteking oplopen.

Hoe kan een bacterie die in rauw vlees zit in het water komen?

Volgens een woordvoerder van het UMCG wordt water besmet door ,,fecale verontreiniging." Dit betekent dat er ontlasting in het water terecht is gekomen. Het water in Stadskanaal is op maandag en woensdag getest. Hieruit bleek dat het de bacterie bevatte.

,,Wat we nu kunnen zeggen is dat het kanaal is besmet met uitwerpselen, boven de zwemwaternorm,'' zegt Hermen Klomp, waterkwaliteitsadviseur bij het waterschap Hunze en Aa’s. ,,De kans is aanwezig dat je ziek wordt van het water. Dat is reden genoeg om de zwemactiviteiten af te lassen.''

Hoe is het kanaal besmet geraakt?

Hoe de E. coli-bacterie in het water van Stadskanaal terecht is gekomen, is volgens Klomp niet bekend. ,,Daarvoor moet je hele seizoenen meten. Omdat het kanaal geen officiëel zwemwater is, worden er geen reguliere metingen uitgevoerd. Er zijn legio bronnen waar die bacterie vandaan kan komen.'' Instroom vanuit bouw en landbouw, pleziervaart en riolen zijn allemaal mogelijke oorzaken.

Wat gebeurt er als je de bacterie hebt opgelopen?

Niet iedereen krijgt klachten na besmetting. Als dit wel het geval is, treden die pas na één of twee dagen op. Veelvoorkomende klachten zijn diarree, misselijkheid en buikkrampen. In de ernstigste gevallen raakt de blinde darm ontstoken, waardoor die kan gaan bloeden.

Is er wat aan te doen?

Kort gezegd: nee. De bacterie is te sterk voor antibiotica. Als je de bacterie hebt opgelopen, zit er niets anders op dan de rit uit te zitten. Meestal duren de klachten twee tot negen dagen. Klomp: ,,Men moet gewoon niet in het water gaan zwemmen, en het zeker niet binnenkrijgen.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.