Vijf vragen over cybercrime

Vervalste emails met als doel gegevens te achterhalen. Skimmen van bankpassen. Het gijzelen van data. Cybercrime groeit mee met de technologie. Maar wat is deze vorm van misdaad precies en hoe kun je je daar tegen weren? Vijf vragen.

Wat is cybercrime?

De politie definieert cybercrime als handelingen met ICT als middel en doelwit. Tegenwoordig bevatten heel veel producten die we dagelijks gebruiken een chip die via software aangestuurd en gemanipuleerd kan worden. Denk aan je bankpas, je mobiele telefoon, tablet of laptop. Maar ook modernere auto’s en bedrijfssystemen zijn cybercrime gevoelig. Criminelen kunnen de informatie gebruiken om geld afhandig te maken, of om zaken te saboteren.

Wat zijn voorbeelden van cybercrime?

Een van de bekendste manieren om mensen via cybercrime te beroven is ransomeware. Dit is een virus die je apparaat vergrendelt. De bekendste is het zogenaamde Politievirus. De gebruiker van een computer krijgt een rood scherm waarop staat dat de politie haar apparaat heeft geblokkeerd. De gebruiker moet een boete betalen om de vergrendeling op te heffen. Na het overmaken van het bedrag wordt de computer echter niet vrijgegeven.

Een andere wijze waarop cybercriminelen opereren is met behulp van cryptoware. Dit lijkt op ransomeware alleen worden bestanden op een apparaat voorzien van een slot (incryptie) waardoor ze niet meer leesbaar worden en als verloren kunnen worden beschouwd. De hackers vragen een bedrag om de encryptie op te heffen, maar in de praktijk gebeurt dit zelden volgens de politie.

Wie zijn cybercriminelen?

Hackers genieten een jong, ideologisch en anarchisch imago door films als The Matrix, The Net en Hackers. De werkelijkheid is anders. Georganiseerde groepen criminelen werken doelgericht samen aan het ontfutselen van geld door het ‘gijzelen’ van data, het kopieëren van bankpaschips en het ontwikkelen van software om internetbankieren te manipuleren. Het zijn vaak geen jonge honden die voor de lol een bedrijfssyteem kraken vanuit een bepaalde ideologische opvatting.

Is gedigitaliseerde criminaliteit hetzelfde als cybercrime?

Naast cybercrime bestaat er ook gedigitaliseerde criminaliteit. Hieronder verstaat de politie oude vormen van fraude in een nieuw jasje. Denk hierbij aan festivaltickets die zogenaamd aangeboden worden via handelswebsites als Marktplaats of eBay. De verkoper laat het geld overmaken naar zijn rekening, maar mailt de tickets vervolgens niet naar de koper.

Hoe kun je je wapenen tegen cybercrime?

Je volledig wapenen tegen cybercriminelen is net als je huis beveiligen: je kunt zo ver gaan als je wilt, maar elk slot valt te kraken. Hieronder een drietal tips die de politie geeft om in ieder geval te voldoen aan een goede basisveiligheid.

1. Maak gebruik van een virusscanner, firewall, anti-spyware, advertentieblockers (apps die advertenties tegenhouden die mogelijk een virus bevatten) en veilige websites.

2. Gebruik een goed wachtwoord van minimaal acht tekens, met hoofdletters en kleine letters, cijfers en bijvoorbeeld symbolen als een vraagteken of uitroepteken erin.

3. Maak een back-up van alle documenten, klik niet op onverwachte linkjes en geef nooit inlog- of pincodes af.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.