Vijf vragen over inbraakpreventie

Woninginbrekers zijn in de donkere dagen voor kerst opvallend actief. In Noord-Nederland wordt in december gemiddeld 550 keer ingebroken, 151 keer vaker dan in andere maanden. Wat kun je doen om woninginbraken te voorkomen

Wat houdt ongewenst bezoek op afstand?

De politie houdt op de televisie een campagne. De boodschap is simpel: verlaat u het huis, sluit alles goed af en laat een lampje branden.

Inbrekers willen graag snel en ongemerkt wegkomen. Des te moeilijker te vluchtroute, des te minder aantrekkelijk wordt de locatie om een kraak te zetten.

Degelijk hang- en sluitwerk maak het inbrekers natuurlijk ook moeilijk. Hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen vermindert de kans op inbraak.

Waarom moeten ladders en vuilcontainers uit het zicht gehaald worden?

Maak gebruik van een schakelklok voor de binnen- en buitenverlichting waardoor je ’s avonds het licht kunt laten aanspringen.

Sluit alle deuren en ramen en haal vuilcontainers en ladders zoveel mogelijk weg. Inbrekers proberen vaak via een hoger gelegen verdieping binnen te komen en kunnen op de containers klimmen. Zet je fiets en brommer op slot, óók als ze binnen staan.

Welke voorbereidingen moet ik treffen als ik op vakantie ga?

Een paar simpele handelingen kunnen al een inbraak voorkomen. Kondig bijvoorbeeld niet op social media aan dat je op vakantie gaat. Leuk om te vertellen, maar inbrekers zitten helaas ook op Facebook of Twitter. Licht de buren wel in zodat ze een oogje in zeil kunnen houden en voor de post kunnen zorgen. Een stapeltje post op de deurmat kan verraden dat je niet thuis bent.

Zorg ervoor dat je huis er bewoond uitziet, door bijvoorbeeld de krant of een kopje koffie op tafel te laten staan of laat een stuk speelgoed op de grond liggen. Doe de gordijnen niet helemaal dicht en laat geen volle vuilniszakken bij het huis achter.at moet ik doen als ik bij thuiskomst zie dat er is ingebroken?

Stel er is ingebroken, wat dan?

Niets aanraken en direct de politie bellen. De inbrekers zijn misschien nog aanwezig en op deze manier worden eventuele sporen veilig gesteld.

Hoe krijg ik na een inbraak mijn spullen terug?

Registreer en fotografeer jouw waardevolle eigendommen, zoals sierraden, laptops en ipads. Dat helpt bij het aangifte doen, maar ook bij het claimen bij de verzekeraar. Laatste tip: leg deze eigendommen niet in het zicht en bewaar geen contant geld in huis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.