Vijf vragen over troebel drinkwater

Haren, Groningen en omgeving kampen met een grote waterstoring. Als er weer water uit de kraan komt, is het soms troebel of het heeft een roestkleur.

Waarom is het water na een storing soms bruin of troebel?

,,Als de stroomsnelheid in het leidingnet plotseling toeneemt of verandert, kunnen ijzer- en mangaandeeltjes loslaten', is de uitleg van het Waterbedrijf Groningen. ,,Daardoor wordt het water troebel en bruin. Dit kan veroorzaakt worden door werkzaamheden aan het leidingnet, een plotseling hoog waterverbruik of door een leidingbreuk.''

Is bruin water slecht voor de gezondheid?

Volgens het Waterbedrijf is het water niet schadelijk voor de gezondheid. Toch krijgen ouderen en pasgeborenen meestal het advies het water voor de zekerheid niet te drinken.

Smaakt bruin water anders?

Omdat de bruine kleur wordt veroorzaakt door ijzerdeeltjes, kan het water ook een metaalachtige 'bloed-smaak' hebben. Meestal is dat echter maar minimaal.

Is er iets te doen tegen bruin water?

Het is dus niet te voorkomen. Maar als je het echt liever niet drinkt, moet je tot een half uur nadat de storing verholpen is, de kranen nog even dichthouden. Daarna zijn de meeste deeltjes wel weer uit het water verdwenen. Laat het water eerst nog even goed doorstromen tot het weer helder is.

Kan ik gewoon wassen met bruin water?

Dat is geen goed idee. Het water kan ook vlekken veroorzaken in wit wasgoed. Vaak kost het enige moeite om de vlekken te verwijderen. Ga dus pas wassen als je zeker weet dat het water weer helder door de leidingen stroomt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.