Vijftien peeskamers maken plaats voor woningbouw

Bij de gemeente stromen de eerste aanvragen binnen om prostitutiepanden in het A-kwartier om te bouwen tot woningen.

Opvallend is dat de eigenaren en nieuwe bezitters van prostitutiepanden aan de Vishoek min of meer tegelijkertijd hun aanvragen hebben ingediend. In totaal gaat het om het laten verdwijnen van negen voormalige prostitutieramen aan de Vishoek in het korte stukje tussen het einde van de Hoge der Aa en de Hoekstraat met op de hoek het café Land van Belofte.

Bouwvergunningen

Volgens kadastrale gegevens is het pand Vishoek 3 met vier ramen nog in het bezit van Zivan Music die in de Vishoek en Hoekstraat nog meer panden in bezit heeft. Hij heeft ook een aanvraag ingediend om het nieuw ogende pand Hoekstraat 56 waar drie prostituees tot 1 januari hun werk deden tot woonruimte om te mogen vormen. Ook voor Hoekstraat 39 (drie ramen) is een bouwaanvraag ingediend.

Voor het pand Vishoek 10 waar twee prostituees werkten is ook een vergunning aangevraagd. Het pand is eigendom van een vastgoedbedrijf dat in de Nieuwstad, de nog bestaande hoerenbuurt in de binnenstad van Groningen, veel bezittingen heeft. Dit pand, twee verdiepingen, kan worden omgebouwd tot twee woningen dan wel vier appartementen.

Starterswoningen

Vader en zoon Huizing hebben de panden Vishoek 7 en 9 gekocht. In deze twee panden aan de zuidelijke bocht boden tot aan 1 januari drie dames hun diensten tegen betaling aan. Vader Aaldert en zoon Harold Huizing hebben hun activiteiten ondergebracht in het bedrijf met de bijzondere naam Hopi Bon. Zij zijn actief in de verhuur van huizen, kamers en appartementen. Beide heren kochten de twee panden voor 270.000 euro van een particulier.

De aanvragen komen tegemoet aan het grote belang dat de gemeente hecht aan een nieuw A-kwartier met woningen voor starters en jongezinnen en waar studenten niet de overhand mogen krijgen. Een voorontwerp bestemmingsplan geeft deze regels aan, terwijl met het buurtcomité daarover keiharde afspraken zijn gemaakt.

Land van Belofte

Mocht de gemeente alle ingediende aanvragen al dan niet aangepast honoreren dan verdwijnen alle ramen waarachter prostituees werkten aan de Vishoek. Binnenkort begint ook de verbouwing van de vier studentenkamers op de verdiepingen boven het café Land van Belofte op het hoekje met de Vijfde Drift/Noorderhaven.

De eigenaar, Vastgoed Groningen Ontwikkelingen, wil drie studio’s bouwen. Het café dat eind januari sloot gaat binnenkort weer open. Gesprekken met een nieuwe kastelein, bekend met de horeca in de buurt, bevinden zich in een afrondend stadium en kunnen naar verwachting van de eigenaar deze week positief afgerond worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.