Vijftig tot tachtig procent rijdt te hard op N31 en N33

Op de rijkswegen N31 en N33 in Friesland, Drenthe en Groningen rijdt vijftig tot tachtig procent van de weggebruikers te hard. Dat blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat en de politie.

Om gevaarlijke situaties te voorkomen, willen Rijkswaterstaat, de politie, en het Openbaar Ministerie (OM) maatregelen nemen. De komende maanden starten ze een voorlichting om bestuurders te informeren.

Langs de N31 (Drachten - Zürich) en N33 (Assen - Zuidbroek) liggen geen vluchtstroken. Volgens Rijkswaterstaat is het daarom gevaarlijk als auto’s daar harder dan de maximumsnelheid van 100 km/u langs scheren.

Omdat het hier om dubbelbaans wegen gaat, verwachten Rijkswaterstaat en de politie dat bestuurders denken dat het om autosnelwegen gaat. De partijen willen daarom bewustwording creëren bij de snelheidsovertreders.

Dit gebeurt onder meer door middel van grote mottoborden langs de weg. Ook komt er tijdelijk extra politiecontrole.

Deze maatregelen gaan vanaf vandaag in. Het doel is om het aantal hardrijders met 50% te reduceren. Daarnaast willen de betrokkenen de verkeersdeelnemers laten beseffen dat het harder intrappen van het gaspedaal ook ten koste gaat van de leefomgeving.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.