Vindicat vreest straf na reeks corona-incidenten: geen beurs van 30.000 euro en niet meer welkom bij Rijksuniversiteit

De sociëteit Mutua Fides van studentenvereniging Vindicat atque Polit aan de Grote Markt in Groningen. Foto Kees van de Veen

Studentenvereniging Vindicat vreest voor verlies van haar accreditatie, waardoor ze geen recht meer heeft op een bestuursbeurs van 30.000 euro en niet langer welkom is bij officiële bijeenkomsten, zoals de opening en sluiting van het academisch jaar.

De Accreditatiecommissie Studentenorganisaties brengt donderdag advies uit aan de besturen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. Ook een voorwaardelijk verlies van de accreditatie is mogelijk.

Feestbus

Het corps verloor in 2018 na een reeks incidenten waaronder mishandeling en vernielingen ook haar accreditatie, maar kreeg deze een jaar later weer terug vanwege de beloofde cultuurverandering.

Vindicat-leden zorgden onlangs voor veel ophef, omdat twee jaarclubs een bus hadden gehuurd waarin een feest plaatsvond waarbij de veiligheidsmaatregelen werden genegeerd. Ook huisfeesten waarbij de regels niet werden nageleefd, zorgden voor veel verontwaardiging.

Invallen in studentenhuizen

In één geval trof de politie zo’n honderd gasten in een studentenhuis waar Vindicat-leden een feest hielden. Ook in april werden de coronaregels overtreden en beëindigde de politie een nachtelijk feest in het verenigingsgebouw aan de Grote Markt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus