Vinkhuizen dubt

Waarom zo'n verlaten, desolate plek? Het was een van de vragen gisteren bij een bijeenkomst over het toekomstige asielzoekerscentrum aan het Hoendiep, tegenover het Suikerunieterrein.

Waarom zo'n verlaten, desolate plek? Het was een van de vragen gisteren bij een bijeenkomst over het toekomstige asielzoekerscentrum aan het Hoendiep, tegenover het Suikerunieterrein.

Uithoek en somberheid

Bewoners en ondernemers uit de buurt konden met vragen terecht bij het stadsbestuur, opvangorganisatie COA en de politie. Vermoedelijk eind 2016 opent aan de Energieweg een azc met plek voor 400 tot 600 mensen. Het blijft er vijf tot tien jaar. ,,Wat een uithoek, wat een somberheid'', zei een mevrouw uit de buurt. ,,Zou het niet beter zijn een plek te vinden waar wat meer aanspraak is?'' Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) zegt te begrijpen dat mensen misschien vreemd tegen de plek aankijken. Maar, zegt hij, op het Suikerunieterrein staat veel te gebeuren.

De buurt is daar sceptisch over. De gemeente is zo'n vijf jaar eigenaar van het terrein. ,,We hebben al allerlei plannen bedacht, maar er is niets van terecht gekomen'', zegt een omwonende. Begin volgend jaar, belooft de wethouder, komt het stadsbestuur met een plan dat leven in de brouwerij brengt.

Activiteiten

De aanwezigen zijn het erover eens dat de vluchtelingen iets te doen moeten hebben. Volgens unitmanager Henk Wolthof van het COA gaat dat goed. ,,Ze staan niet de hele dag te tafeltennissen. Dat beeld uit de jaren negentig klopt echt niet meer. Vanaf alle kanten worden activiteiten voor ze opgezet.'' Onder meer de Hanzehogeschool en de RUG hebben programma's voor de asielzoekers.

Sommige ondernemers vragen zich af hoe de veiligheid gegarandeerd wordt. Op een plek waar nu maar weinig mensen wonen, huizen straks honderden mensen. Burgemeester Peter den Oudsten: ,,Uit de cijfers blijkt dat er bijna nooit wat gebeurt rondom azc's. We moeten wel alert blijven.'' Den Oudsten zegt dat het bij de noodopvang aan de Van Swietenlaan ‘buitengewoon goed' gaat. Sinds de opening deden zich geen incidenten voor.

Afspiegeling

Wolthof onderschrijft de woorden van Den Oudsten: ,,We vangen 50.000 mensen op. Bij meer dan 49.000 is er geen enkel probleem. Maar als het mis gaat, en dat komt voor, treden we op.'' Op de informatieavond kwamen bijna 250 mensen af. Het azc moet over ongeveer een jaar opengaan. De bevolking wordt volgens Wolthof een afspiegeling van de groep vluchtelingen die momenteel ons land binnenkomt. Aan de Energieweg komen merendeels gezinnen.

Op de foto: wethouder Roeland van der Schaaf geeft uitleg. Foto Jan Zeeman

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.