Virol richt blik al weer op toekomst

De verwoestende brand bij afval - en papierverwerkingsbedrijf Virol in Scheemda heeft geen catastrofale uitwerking op de bedrijfsvoering.

,,We zijn niet weg en bouwen het bedrijf weer op”, zegt een strijdlustige Henk Bos, algemeen directeur bij het Oost-Groninger bedrijf. ,,Van alle kanten krijgen we hulp aangeboden. Leveranciers, collegabedrijven, klanten en onze medewerkers helpen waar mogelijk.”

Dinsdagavond legde een felle brand twee loodsen van Virol in de as. Er was voor de massaal opgetrommelde brandweer geen redden aan. Bijna direct werd besloten de brand gecontroleerd uit te laten branden.

‘Materiële schade’

Bos schat dat er voor miljoenen euro’s schade is aangericht. ,,We hadden in december net een nieuwe persmachine in gebruik genomen. Daarnaast lag er veel voorraad in de loodsen.”

Voor Bos is vooral van belang dat de bedrijfsvoering niet in gevaar komt. ,,Het lijkt er op dat we ons werk kunnen blijven uitvoeren. Er is ons ook veel aan gelegen om iedereen van dienst te zijn, zoals ze dat van ons gewend zijn. Ons materiaal is bijvoorbeeld grotendeels intact gebleven. Het allerbelangrijkste is dat er geen gewonden zijn gevallen. Het gaat om materiële schade. Ook erg, maar we zullen het bedrijf weer professioneel opbouwen. Hoe lang dat duurt weet ik nu echt niet, maar als we in de gelegenheid worden gesteld het bedrijf weer op te bouwen zie ik de toekomst positief tegemoet.”

Vizier op de toekomst

Een dag na de brand richt Bos het vizier al weer op die nieuwe toekomst. Het is mede daarom dat er haast wordt gezet bij het neerhalen van de muren van de loodsen en het verwijderen van het brandafval. ,,We staan bekend als een degelijk en net bedrijf. Dat willen we ondanks deze dramatische gebeurtenis blijven uitstralen. Op deze plek willen we zo snel als mogelijk een nieuw bedrijf opbouwen. Later zal het besef wel komen wat er is gebeurd. Nu telt alleen de boel weer op orde maken. We hebben honderd mensen aan het werk en daarnaast ook een verantwoordelijkheid ten opzichte van onze klanten.”

Bos is ervan overtuigd dat het familiebedrijf de veerkracht heeft om zich weer op te richten. Hij roemt ook de talloze steunbetuigingen. ,,Het geeft aan dat we gekend zijn in de regio. Onze wortels liggen in Oost-Groningen.”

Oorzaak

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De politie kan pas technisch onderzoek doen als de brand volledig is geblust. Wel is al gesproken met medewerkers van het bedrijf. Of dat aanwijzingen heeft opgeleverd, is niet bekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.