Toch weer een flinke toename van het aantal coronabesmettingen in Nederland, ondanks dat het de afgelopen dagen de goede kant op leek te gaan. Donderdag werden er 9737 positieve testen gemeld bij het RIVM, 2000 meer dan gemiddeld. Hoe kan dit toch?

Viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen is ’niet verbaasd’. „Ik had dit eigenlijk al wel voorspeld”, geeft hij schoorvoetend toe. „Met kerst laten mensen zich niet testen, en met de jaarwisseling ook niet, en op die twee momenten komen wel veel mensen bij elkaar”, legt Niesters uit.

„De mensen die toen besmet raakten, krijgen nu klachten. De afgelopen dagen was het aantal positieve tests wel lager, maar ook het totale aantal tests. Het percentage ’positief’ lag in sommige regio’s op 20 procent.” Volgens de ECDC (Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding) zou dat maximaal 3 procent van het totale aantal tests moeten zijn om zicht te hebben op waar het virus woekert.

’Interessante dagen’

De komende dagen gaan we daarom ook nog steeds hoge cijfers zien, denkt viroloog Niesters. „Donderdag, vrijdag, maandag en dinsdag. Dát zijn de dagen die interessant worden. „Ik hoop niet dat je 20.000 besmettingen per dag gaat krijgen, want dat ga je echt in de ziekenhuizen terugzien”, legt Niesters uit. „Het moet naar beneden, maar om een nieuwe piek in de ziekenhuizen te voorkomen, moet het aantal echt onder de tienduizend blijven, en ook sneller omlaag.”

We liggen voor op vaccinatieschema: ’Bereidheid is erg hoog’

Want in de ziekenhuizen lijkt het langzaamaan de goede kant op te gaan. Ondanks een kleine toename van het aantal covidpatiënten op de IC (acht patiënten meer dan een dag geleden) nam het aantal patiënten op de ’kliniek’ af met 79. Daarmee lagen er alsnog 2756 mensen met corona in het ziekenhuis, maar de cijfers zitten onder het weekgemiddelde. En daar is Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), blij mee. „Er liggen nu ongeveer evenveel covidpatiënten in de ziekenhuizen als negen dagen geleden, op 29 december. We zitten nu dus op een plateau en lijken zelfs licht over de top te zijn, die op 5 januari lag”, aldus Kuipers.

Effect lockdown

Maar heeft de lockdown, die nu ruim drie weken aan de gang is, tot nu toe geholpen? Volgens het RIVM blijven ’overtuigende effecten’ van het op slot doen van het land uit, en daar is Bert Niesters het mee eens. „Heel vervelend”, noemt hij het. „Het gaat niet echt heel erg omhoog, maar ook niet heel erg naar beneden. Net als in de zorg lijken we met de verspreiding van corona een beetje op een plateau te zitten.” Hij vreest een verlenging van de lockdown, met misschien ook ’zwaardere maatregelen’. „Je ziet dat in Duitsland mensen in sommige gebieden niet meer dan 15 kilometer van huis mogen. Ik weet niet of dat effect heeft, maar het is interessant om te bekijken.”

Britse variant maakt opmars

Want de Britse variant van het virus, die besmettelijker blijkt, is ook in Nederland inmiddels aan een opmars bezig. Volgens onderzoek van hoogleraar virologie Marion Koopmans is 1 tot 5 procent van de positief geteste Nederlanders besmet met die variant. „Het is een kleine steekproef bij een paar honderd positieve coronatesten”, vertelt Koopmans, „Maar wel bij een representatief deel. Op basis daarvan kun je de ruwe indicatie maken dat het om deze cijfers gaat.” Het gaat dan om 5 procent in brandhaarden Rotterdam en Amsterdam en 1 á 2 procent in andere delen van het land. „Maar we testen niet alles en iedereen, en we hebben een lockdown. Dat had Engeland niet, waardoor het daar wijdverspreid is en ze daar inmiddels op 95 procent van deze variant zitten.”

’Licht aan het eind van de tunnel’

Positief is weer dat de Britse mutatie net zo hard verslagen kan worden door de vaccins, waar Nederland woensdag als laatste EU-land dan toch mee begonnen is. „Het is het licht aan het einde van de tunnel”, vindt Niesters. „En dat licht is er sowieso, maar hoe lang de tunnel er naar toe nog wordt, bepalen we zelf. Ons gedrag blijft het belangrijkste.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus