Vissers voeren actie in Rotterdam

Tijdens de Wereldhavendagen op 2, 3 en 4 september in Rotterdam voeren vissers actie tegen maatregelen uit Brussel. Ook het Noorden is vertegenwoordigd.

Twee kotters uit Zoutkamp en één uit Lauwersoog stomen zaterdag 27 augustus naar de haven van Rotterdam. Ongeveer 24 uur varen, maar kreeftjesvisser Sander Meijer vindt het de moeite waard.

Publieksvriendelijke acties

In totaal varen tijdens de Wereldhavendagen zo’n vijftig kotters vanuit Nederland en België Rotterdam binnen. Om publieksvriendelijke acties te houden en ‘de gewone man’ bewust te maken van de onzekere tijd die de visserij tegemoet gaat.

Vissers voelen zich in het nauw gedreven. De regels zijn verscherpt en er zijn steeds minder plekken op de Noordzee waar kan worden gevist. Daarnaast hekelen de vissers de aanlandplicht, een nieuwe milieuregel uit Brussel die ze verplicht alle vis die ze vangen, ook de onverkoopbare, mee aan land te nemen. Die regel moet deze bijvangst verminderen.

Technische maatregelen

Het nieuwe beleid werkt volgens de vissers averechts. Ze hebben naar eigen zeggen al tal van technische maatregelen getroffen tegen bijvangst. Daarom zou het nieuwe beleid vooral leiden tot voedselvernietiging en schepen vol ‘waardeloze vis’. De ondermaatse vissen nemen immers ruimte in omdat ze mee terug naar land moeten.

Kreeftjesvisser Meijer vindt het te zot voor woorden. ,,Brussel springt totaal onverantwoord om met het ecosysteem van de Noordzee. Een visser zit ook niet te wachten op bijvangst.’’ Ondermaatse en ongewenste vis gaat volgens Meijer deels levend overboord. Vissen die het niet overleven, voeden zo wel weer het andere onderwaterleven.

Onterecht kritiek

,,De Nederlandse visser wordt vaak bekritiseerd’’, zegt de kreeftjesvisser. Ten onrechte, vindt hij: ,,We zijn juist vooruitstrevend. We zijn een serieuze innovatieve sector.’’ De vissers hadden er genoeg van steeds beschuldigd te worden en richtten onlangs de stichting Eendracht Maakt Kracht (EMK) op om het imago van de Nederlandse visserman op te poetsen. Ondertussen praten op de EMK-app honderden vissers uit het hele land mee.

De aanlandplicht geldt nu al voor de tongvisserij. Vanaf 2019 gaat die ook gelden voor de noordelijke garnalenvissers. In Groningen en Friesland bestaat de garnalenkottervloot uit ongeveer 200 schepen. Volgens visserijvertegenwoordiger Barbara Holierhoek hebben de garnalenvissers veelal sympathie voor de actie van hun collega’s om naar Rotterdam te varen, maar laten de kleinere garnalenkotters voor nu verstek gaan. ,,Het toeval wil dat in datzelfde weekeinde de Visserijdagen in Harlingen zijn en Zoutkamp Beleeft Het wordt gevierd. Ook evenementen om het imago te verbeteren.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.